Ovenschotel met seitan, wintergroenten en een deksel van bladerdeeg
Gure winterdagen vragen om warme, hartige ovenschotels. Deze rijkgevulde schotel met seitan en wintergroenten als knolselder, wortels en prei voorziet je lijf in de koude maanden van hoognodige vitamines en energie. Het deksel van bladerdeeg maakt het tot een ware feestschotel die je gerust kan serveren voor een speciale gelegenheid.
Ovenschotel met seitan, wintergroenten en een deksel van bladerdeeg.
Deze hartige ovenschotel met seitan en wintergroenten voorziet je lijf van vitamines en energie om de winter door te komen.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Porties: 4 personen
Ingrediënten
- 75 g plantaardige boter, om in te bakken + extra om mee in te vetten
- 350 g seitan , in grove stukken gesneden of gescheurd, vocht opgevangen
- 250 g kastanjechampignons, schoongeborsteld en in kwarten
- 2 dikke wortels, geschild en in schuine stukken
- 1 grote rode ui, gepeld en verticaal in partjes
- 1 prei, gewassen en in schuine ringen
- ¼ knolselderij, geschild en in blokjes
- 3 el bloem
- 150 ml vegan wijn, (droge witte of rode, net wat je nog open hebt staan)
- 200 ml groentebouillon, of seitanbouillon
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 3 laurierblaadjes
- 1 kaneelstokje
- 7 kleine plakjes bladerdeeg, ontdooid
Bereiding
- Verhit de boter in een grote braadpan en bak de seitanstukjes aan. Voeg de kastanjechampignons toe en bak ze even mee op hoog vuur, tot ze mooi bruingebakken zijn. Voeg de wortel, rode ui, prei en knolselderij toe en bak alles mee. Strooi de bloem over de groenten en bak ook deze even mee.
- Blus af met de wijn en voeg vervolgens de bouillon of het opgevangen seitanvocht, knoflook, laurierblaadjes en het kaneelstokje toe. Schep alles goed om zodat er een mooie gebonden stoof kan ontstaan. Leg het deksel op de pan en laat ca. 20 minuten zachtjes stoven.
- Verwijder daarna het kaneelstokje en de laurier.
- Verwarm intussen de oven voor tot 200 °C (heteluchtfunctie met onder- en bovenwarmte). Schep de stoofpot in een ruime ovenschaal van ca. 18 x 26 cm. Vet de randen eerst een beetje in met wat plantaardige bakboter.
- Maak een lap van zes bladerdeegplakjes en leg dit als een dakje over de stoofpot. Maak een gaatje in het midden zodat eventuele lucht kan ontsnappen. Gebruik het overgebleven plakje bladerdeeg om versiering uit de snijden, bijvoorbeeld blaadjes, bloemetjes of sterren. Plak ze op het bladerdeeg.
- Zet de schotel in de oven en bak in ca. 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar.
- Tip: lekker met verse aardappelpuree.
Extra informatie
Recept en foto uit Elke dag feest, koken volgens de seizoenen. 100% vegan. Maartje Borst, uitgeverij Kosmos. Foto Lisette Kreischer.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan