Vegan in de supermarkt: resultaten van de supermarktranking

Eind 2021 gingen medewerkers van BE Vegan, Bite Back en EVA op onderzoek bij de zes grootste supermarktketens in Vlaanderen en Brussel om te kijken hoe vegan friendly ze zijn.  Albert Heijn heeft het grootste aanbod, gevolgd door Delhaize en Carrefour. Bij de discounters heeft Lidl de meeste vegan producten. Het aantal vegan kazen, yoghurts, worsten en burgers in de supermarkt is de voorbije twee jaar explosief gestegen. Vegan wordt daarmee steeds toegankelijker voor iedereen!

Het aantal vegan producten in de supermarkten schiet omhoog

Het onderzoek vormt het vervolg op een eerdere telling in 2019. Over de verschillende supermarkten heen is het aanbod in de voorbije jaren fors gestegen. Vooral in het segment van de vlees- en visvervangers (+65%) en alternatieven voor zuivel (+28%) werd een sterke groei genoteerd. 

De opvallendste trend is de opkomst van veganistische kazen (+310%). Waar alternatieven voor plakjes kaas of strooikaas in 2019 nog moeilijk vindbaar waren, liggen ze nu in elke supermarkt. Alleen bij de discounters Aldi en Lidl wordt nog geen vegan kaas aangeboden.

Albert Heijn blijft koploper in het vegan assortiment

Albert Heijn bevestigt zijn positie als meest vegan friendly supermarkt. AH blinkt vooral uit in vegan charcuterie (gemiddeld 27 referenties) en vegan kazen (gemiddeld 25 soorten) waar de supermarkt de concurrenten ver achter zich laat. Albert Heijn behaalde ook topscores in alle andere segmenten van de zuivelvervangers (melk, room, yoghurt, boter en ijs).

We zetten bewust in op vegan sinds de start van Albert Heijn België. De afgelopen tijd is de vraag naar vegan producten sterk gegroeid en dat zie je terug in ons bredere assortiment. We vinden het belangrijk om onze vegan klanten te blijven verrassen met geliefde producten én innovaties. Dat doen we door heel wat nieuwe producten te introduceren én door te werken op prijs. Wij zijn namelijk van mening dat lekker vegan eten ook tegen de scherpe prijs moet kunnen die al onze klanten van ons gewend zijn,zegt Raf Van den Heuvel, general manager van Albert Heijn België. Het is onze missie om samen beter eten bereikbaar te maken voor iedereen. Deze onderscheiding bewijst dat we die belofte ook nakomen. Daar zijn we bijzonder blij mee.

Delhaize behoudt de tweede plaats en heeft het ruimste aanbod van tofu, tempeh en seitan, ook wel de eerste generatie vleesvervangers genoemd.

Carrefour en Colruyt eindigden op de derde en vierde plaats.

De discounters Aldi en Lidl werden apart vergeleken omdat ze algemeen minder verschillende producten verkopen dan de andere supermarkten. Lidl scoort daarbij het beste, maar beide winkelketens hebben hun eigen sterktes. In de categorieën sauzen, dips en spreads en snacks scoort Lidl opmerkelijk beter. Bij Aldi telden de medewerkers dan weer meer vlees- en zuivelvervangers. Opvallend is wel dat alternatieven voor kaas en vis niet aangeboden worden bij beide discounters in tegenstelling tot de andere supermarkten.

Europees project

Dit onderzoek is een initiatief van BE Vegan, Bite Back en EVA en het kadert binnen een Europees project, dat getrokken werd door de Albert Schweitzer Foundation, waarbij ook in Duitsland, Tsjechië en Polen gekeken werd naar het vegan aanbod in de grootste supermarkten. 

De medewerkers deden hun onderzoek in vijf steden: Antwerpen, Brussel, Gent, Kortrijk en Hasselt. Ze telden het aanbod binnen vijf categorieën:

  • Vlees- en visvervangers,
  • Zuivelvervangers
  • Koekjes, chocolade en snacks
  • Kant-en-klare maaltijden en convenience
  • Sauzen, dips en spreads