Lauwwarme salade met gebakken peer, pecannoten en rijst

Deze lauwwarme salade zit boordevol heerlijke, rijke smaken. Gebakken peer, pecannoten, zwarte rijst: de texturen en smaken gaan allemaal zo mooi samen. Deze salade kan je eten als lunch, maar ook als feestelijk voorgerecht. Zwarte of rode rijst vind je in natuurvoedingswinkels en in sommige supermarkten. Deze rijst is steviger dan witte of zilvervliesrijst en leent zich daardoor beter voor salades. 

salade-gebakken-peer
salade-gebakken-peer
No ratings yet

Lauwwarme salade met gebakken peer, pecannoten en rijst

Deze lauwwarme salade met gebakken peer leent zich perfect voor die koude, regenachtige dagen waarin je zin hebt in een gezonde salade, maar je toch iets warm wil eten.
Soort gerecht: Lunch, Voorgerecht
Bereidingstijd: 30 minutes
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 200 g zwarte rijst, of rode
  • zout, naar smaak
  • peper, naar smaak
  • 1 kleine rode ui, in zo fijn mogelijke halve ringen
  • 5 el balsamicoazijn
  • 3 el olijfolie
  • 1 el appelstroop
  • 2 tl mosterd
  • 2 peren, geschild en in partjes
  • 100 g pecannoten
  • 50 g mesclun, (jonge bladsla)
  • 2 kropjes roodlof, (of witlof als het niet verkrijgbaar is)

Bereiding

  • Kook de rijst met 400 ml water en een snuf zout gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe de rijst na het koken in een grote kom en laat uitdampen en een beetje afkoelen tot lauwwarm.
  • Marineer intussen de halve uienringen in 2 eetlepels balsamicoazijn. Hierdoor ‘garen’ ze als het ware een beetje en verliezen ze hun scherpe randje.
  • Klop 2 eetlepels balsamicoazijn, 2 eetlepels olijfolie, de appelstroop en de mosterd in een kommetje tot een dressing. Breng goed op smaak met zout en peper.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op hoog vuur en bak hierin de peren kort even aan tot ze wat zachter worden met een mooi bruin randje. Draai het vuur laag en voeg de laatste eetlepel balsamicoazijn toe. Schep om en bak kort nog even mee tot de azijn helemaal verdampt is. Laat de peren een beetje afkoelen tot ze lauwwarm zijn.
  • Doe de peren, pecannoten, gemarineerde uitjes (zonder de azijn) en mesclun bij de rijst in de kom en meng alles voorzichtig door elkaar. Haal de blaadjes van de kropjes roodlof en schik ze mooi op een schaal. Schep de salade over de roodlof.

Extra informatie

Recept en foto uit Elke dag feest, koken volgens de seizoenen. 100% vegan. Maartje Borst, uitgeverij Kosmos. Foto Lisette Kreischer.
 
Elke dag feest-Koken volgens de seizoenen
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: