Geroosterde pastinaak met een dip van limabonen en tempeh

Wanneer je op zoek bent naar een gezonde snack zijn stukken groente met een dip altijd een goed idee. In de supermarkt kan je heerlijke kant-en-klare dips vinden en een stuk wortel of bloemkool is snel gesneden. Heb je wat meer tijd? Probeer dan zeker eens deze geroosterde pastinaak met een dip van limabonen, verkruimelde tempeh en een mandarijn-tahindressing. Deze dip is ook heel geschikt om te serveren als hapje op een feestje. 

gezonde-snack-vegan
No ratings yet

Geroosterde pastinaak met een dip van limabonen en tempeh

Gezond snacken met deze eiwitrijke dip van limabonen met geroosterde pastinaak, crumble van tempeh en een mandarijn-tahindressing.
Soort gerecht: Hapjes, Snack
Bereidingstijd: 25 minutes
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 pastinaken
  • 2 + 4-5 el olijfolie
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 + 3 el tahini
  • 1 mandarijn, (sap), gezeefd
  • 2 tl sojasaus
  • 2 tenen knoflook, waarvan 1 geperst
  • 1 tl verse gember, geraspt
  • 1 tl sriracha
  • 400 g limabonen, uitgelekt
  • 3 el citroensap
  • 250 g tempeh
  • 4 el arachideolie
  • 1 el sojasaus
  • brood, om erbij te serveren

Bereiding

  • Verhit de heteluchtoven voor tot 180°C. Snijd de pastinaken in de lengte door de helft. Of, als ze heel dik zijn, in vieren. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de 2 eetlepels olijfolie met de chilipoeder en smeer de pastinaak ermee in. Bestrooi met flink wat zout. Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Maak de dressing door de twee eetlepels tahini, het mandarijnsap, de sojasaus, de geperste knoflookteen, de gemberwortel en sriracha in een kom te mixen. Zet weg tot gebruik.
  • Maak de dip door de limabonen met de 3 eetlepels tahini, citroensap, de 4-5 eetlepels olijfolie, zout, peper en de resterende knoflook in een hakmolen of keukenmachine te pureren.
  • Verkruimel de tempeh. Dat doe je door het blok eerst in grove stukken te snijden en daarna met je handen te breken in kleinere brokjes.
  • Verhit een koekenpan of wok met de arachideolie en bak het tempehkruim met een flinke snuf zout in ongeveer 5 minuten mooi bruin. Blus af met de sojasaus, hussel nog eens goed door en laat even uitlekken op keukenpapier.
  • Lepel de dip op een mooie schaal. Verdeel het tempehkruim erover en leg daarop de pastinaak. Besprenkel met een paar eetlepels van de dressing.
  • Serveer deze gezonde snack direct, eventueel met brood en geef de rest van de dressing erbij.

Extra informatie

Recept en foto uit Vegan Comfort. Plantaardig comfort food met Oosterse smaken, Milou Van Der Will. Uitgeverij Good Cook.
 
Boek-Vegan Comfort
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: