Eiwitrijke balletjes van tempeh in rode currysaus met rijst
Om vegan balletjes te rollen, kan je verschillende eiwitbronnen gebruiken zoals peulvruchten of vegan gehakt. In dit recept gaan we met tempeh aan de slag. Tempeh is een gezonde plantaardige eiwitbron die wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Je vindt tempeh vaak terug in Indonesische recepten. Deze tempehballetjes zijn rijk aan smaak en verre van droog. Serveer ze met rijst of in een afgebakken pitabroodje met ijsbergsla en vegan mayo.
Eiwitrijke balletjes van tempeh in rode currysaus met rijst
Deze heerlijke tempehballetjes in een sausje van rode curry moet je beslist eens proberen!
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Porties: 15 balletjes
Ingrediënten
- 250 g tempeh, geraspt
- ½ tl zout
- 4 el vegan rode currypasta, (vegan)
- 1 tl gember, vers en geraspt
- 2 tenen knoflook, geperst
- 3 el bieslook, fijngehakt
- 75 g havervlokken
- 2 el bloem
- 1 limoen, (sap)
- 2 el sojasaus
- 1 el tahini
- 2-3 el ahornsiroop
- olie, om te bakken
- rijst, om erbij te serveren
Bereiding
- Meng de tempeh in een kom met het zout, 2 eetlepels van de currypasta, gemberwortel, knoflook, bieslook, havervlokken en de bloem. Meng goed door. Kneed tot een vaste bol.
- Rol met natte handen zo’n 15 gelijke, stevige balletjes (formaat pingpong) van het mengsel. Laat even opstijven in de koelkast.
- Maak intussen de rode currysaus door de twee resterende eetlepels currypasta met een garde te mixen met het limoensap, de sojasaus, tahini, ahornsiroop en 50 ml water.
- Verhit een flinke laag olie in een wok of koekenpan. Voeg de balletjes toe en bak ze in zo’n 5 minuten voorzichtig aan alle kanten goudbruin. Zorg dat ze gelijkmatig bakken en aan alle kanten goed dichtschroeien.
- Voeg de saus toe aan de pan. Bak nog een kleine minuut mee met de balletjes, hussel goed, zodat alle balletjes een laagje saus hebben. Garneer met bieslook en serveer met rijst.
Extra informatie
Recept en foto uit Vegan Comfort. Plantaardig comfort food met Oosterse smaken, Milou Van Der Will. Uitgeverij Good Cook.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan