Maak kennis met de winnaars van de Belgian Vegan Awards 2021
Met de Belgian Vegan Awards belonen we vegan friendly bedrijven voor hun inzet van het afgelopen jaar. Op 18 januari mochten we weer heel wat bedrijven bekronen met een award. We gingen in gesprek met de winnaars om meer te weten te komen over wat hun aanpak zo bijzonder maakt en hoe de toekomstplannen voor 2022 eruit zien.
Maak kennis met dé winnaars van de Belgian Vegan Awards 2021 in volgende korte video’s:
BEST PRODUCT (INTERNATIONAL) : Magnum – vegan magnum
Runner-up: Ben & Jerry’s – cookies on cookie dough
Magnum plant in de toekomst nog meer vegan ijsjes op de markt te brengen. Zo wil het bedrijf bouwen aan een beter voedingssysteem, want ze zijn er zich van bewust dat dierlijke producten een gigantische impact hebben op het milieu.
MOST REMARKABLE NEWCOMER : Plant A Pizza
Runner-up: La Patisserie Vegan
Plant A Pizza is ontstaan vanuit een passie. Oprichter Victor vond de opties als vegan een aantal jaren heel beperkt. Ondertussen is er een groot aanbod – waar Plant A Pizza een onderdeel van uitmaakt. Voorlopig kan je er nog enkel afhalen. Binnen een paar maanden zou het restaurant mét zitplaatsen hopelijk kunnen openen!
BEST (WEB)SHOP : Robuust: The Zero Waste Shop
Runner-up: Vegasme
Bij Robuust kan je terecht voor zero waste vegan producten, zoals de kazen van Omage en whole food plantbased producten zoals noten, pitten, zaden, droge voeding. Klanten komen graag terug voor de persoonlijke aanpak en het vaste aanbod. In de toekomst wil Robuust met een tweede 100% vegan concept starten, waarmee ze veganisme meer op de kaart willen zetten.
BEST PASTRY : Have a Roll
Runner-up: Catberry
Dennis, oprichter van Have A Roll leerde de cinnamon rolls kennen toen hij op reis ging in London en New York. Met zijn cinnamon rolls wil hij aantonen dat plantaardige producten lekker en smaakvol zijn. Zijn favoriete roll? De verrassende combinatie van pistacheglazuur en gekaramelliseerde amandelen vindt hij de beste.
BEST LUNCH : Lucifer Lives Coffee
Runner-up: HUMM
Lucifer Lives Coffee wil mensen laten genieten van een lekkere vegan maaltijd. Hun doel is om vooroordelen zoals dat vegan saai of sober zou zijn uit de wereld te helpen. Lucifer Lives Coffee staat bekend om decadente taarten en goed gevulde borden zoals ‘Le seitan bourguignon’. Met andere woorden: traditionele, stevige gerechten, maar dan vegan zonder in te boeten aan smaak!
BEST BREAKFAST / BRUNCH : Madam Bakster, the guiltfree bakery
Runner-up: Lucifer Lives Coffee
“Leven en ondernemen met intentie. Vanuit het hart iets doen, altijd met een doel voor ogen.” Bij Madam Bakster hebben ze de lekkerste pannenkoeken en wafels waar mensen voor blijven terugkomen. Ook de brunchplanken vallen in de smaak en zijn een aanrader voor wie keuzestress heeft! Heerlijk vegan en dat allemaal in een huiselijke stijl.
BEST DINNER : Epiphany’s Kitchen
Runner-up: Liu Lin
Bij Epiphany’s Kitchen is alles plantaardig, toch heb je de optie om vlees/zuivel erbij te nemen. Dat doen ze om de drempelvrees weg te halen. Achteraf zeggen mensen vaak dat het overbodig was! “Bij ons gaat alles over fingerfood & sharings, alles vers gemaakt én glutenvrij.” De vegan kaas en garnaalkroketten zijn volgens Epiphany een echte aanrader!
BEST CATERING / FOOD TRUCK : The Vegan Butcher’s Choice
Runner-up: Tartelies
De succesformule van The Vegan Butcher’s Choice? Alle creativiteit en energie steken in het ontwikkelen van producten. Ambachtelijke vegan producten die er niet allen uitzien als vlees maar de smaak en textuur ook benaderen. Dat is waar The Vegan Butcher’s Choice voor gaat. “Een bedrijf kan niet blijven bestaan zonder klanten, dus we zijn hen enorm dankbaar”.
(video in het Engels)
FAST FOOD : Falafeltof
Runner-up: De Frietketel
Falafel is een typische Israëlische snack op basis van kikkererwten. Bij Falafel Tof hebben mensen niet altijd door dat ze volledig vegan eten, en zijn ze wel aangenaam verrast. De falafels worden elke dag vers gemaakt, zonder brood of bloem, daardoor blijven ze heel sappig!
BEST FOOD CHAIN : Greenway Foods
Runner-up: Hawaiian Poke Bowl
Dit jaar bestaat Greenway 25 jaar. Ze verklaren hun succes door het aanbieden van kwalitatieve producten in hun restaurants, als in de supermarkt en foodservice. Ze richten zich op een zo breed mogelijk publiek. Met kleine stappen willen ze een enorme impact hebben. Leuk nieuwtje: in de toekomst mogen we een Greenway-kookboek verwachten!
BEST (COOK)BOOK : Nom eat – Vegan Klassiekers
Runner-up: Spritz – Vegetalia
Lisa en haar zus Eva, brachten zelf het boek Vegan Klassiekers uit. Ze wilden daarmee een breed doelpubliek aanspreken. Enerzijds gericht op vegans die hun nostalgische gerechtjes missen, anderzijds voor mensen die vegan willen proberen, met gerechten die ze kennen. Ze willen het kookboek met een uitgeverij uitgeven, zodat ze nog meer mensen kunnen bereiken met de duidelijk geliefde Vegan Klassiekers. Want van de huidige uitgave zijn nog maar enkele exemplaren in omloop.
De Belgian Vegan Awards 2021 was een geweldige editie met een record aantal stemmen! Grote dank aan iedereen om te stemmen.