Albondigas: Spaanse balletjes in tomatensaus

Albondigas is Spaans voor gehaktballen. Door de kruiding met oregano en gerookt paprikapoeder krijg je een echte mediterrane smaakbeleving en zijn de balletjes anders dan de klassieke balletjes in tomatensaus die we van vroeger kennen.

vegan-balletjes-tomatensaus
vegan-balletjes-tomatensaus
5 from 2 votes

Albondigas: Spaanse balletjes in tomatensaus

We bevinden ons in Zuiderse sferen met deze Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Bereidingstijd: 45 minutes
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Spaanse gehaktballen

  • 3 el panko
  • 100 ml plantaardige room, bv sojaroom
  • 1 tl gerookt paprikapoeder, ook pimenton de la Vera genoemd
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 tl komijn
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 500 g plantaardig gehakt
  • olijfolie
  • 1 bosje bladpeterselie

Voor de saus

  • 1 kg trostomaten, rijp
  • 1 bosje tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 takje rozemarijn
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt

Bereiding

Zo maak je de tomatensaus:

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Doe de trostomaten met de stelen, de tijm, de laurier en de rozemarijn in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie, peper en zout. Zet de ovenschaal 10-15 minuten in de oven om te garen.
  • Bak de sjalot en knoflook in een pan met olijfolie goudbruin. Voeg de tomaten toe.
  • Mix glad en zeef de saus. Breng verder op smaak met olijfolie, peper en zout, en houd warm.

Zo maak je de gehaktballetjes:

  • Laat voor de balletjes de panko met de room in een kom weken. Doe er de kruiden bij. Voeg de sjalot en knoflook toe en meng alles samen met het gehakt.
  • Verlaag de temperatuur van de oven tot 160°C.
  • Rol van het mengsel mooie ballen ter grootte van pingpongballen. Bak ze aan alle kanten in olijfolie mooi bruin. Zet ze vervolgens 7 minuten in de oven.

Serveersuggestie

  • Leg de balletjes in de saus en garneer ze met wat vers gehakte bladpeterselie.

Extra informatie

Recept en foto uit ‘Lento - Vegan zoals je het nog nooit proefde’. 60 overheerlijke recepten voor iedereen. Uitgeverij Lannoo.
 
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: