Het ultieme vegan melkbrood: brioche met chocoladestukjes

Een briochebrood is een zoet melkbrood uit Frankrijk. Met zijn zachte textuur en zoete smaak houdt een briochebrood het midden tussen een brood en een cake. Brioche past perfect bij een zondags ontbijt, als onderdeel van een brunch of zelfs als vieruurtje. Zoals de naam al doet vermoeden is een melkbrood niet vegan, want naast melk bevat het ook boter en eieren. Dit recept bewijst dat vegan brioche niet alleen mogelijk is, maar minstens even lekker smaakt!

Vegan brioche maken

Een goed briochedeeg heeft tijd nodig om te rijpen. Lees de instructies dus goed door voor je aan het recept begint en zorg dat je tijd genoeg inplant. De ingrediënten voor dit recept vind je in de gewone supermarkt, zwarte chocoladedruppels zijn meestal vegan maar lees voor de zekerheid nog even de ingrediënten na. 

Vegan brioche
Vegan brioche
5 from 3 votes

Het ultieme vegan melkbrood: brioche met chocoladestukjes

Een vegan brioche maken is heerlijk ontspannend. Deze chocoladebrioche is heerlijk als ontbijt, bij een brunch of als vieruurtje.
Soort gerecht: Ontbijt, Snack
Porties: 1 brioche

Ingrediënten

  • 370 g tarwebloem, T45
  • 35 g maïzena
  • 200 g water
  • 6 g zout
  • 2 g vanille-extract
  • 55 g suiker
  • 15 g verse gist
  • 110 g margarine, in blokjes

Garnituur

  • 200 g vegan chocoladedruppels

Strijksel

Suikersiroop

  • 25 g water
  • 25 g suiker

Bereiding

Maak de avond van tevoren het briochedeeg:

  • Kneed de bloem, maïzena, het water, zout en vanille-extract in de kom van een keukenmachine met deeghaak 8 minuten. Voeg de suiker toe en kneed nogmaals 8 minuten. Voeg de bakkersgist toe en kneed nogmaals 8 minuten. Het deeg moet van de wand van de kom loskomen.
  • Voeg de blokjes margarine toe. Blijf kneden tot de margarine volledig in het deeg is opgenomen.
  • Laat het deeg 30 minuten in de kom rusten.
  • Sla het deeg een keer door. Het doorslaan van het deeg dient om het teveel aan koolstofdioxide te laten ontsnappen, waardoor de cellen van de gisten dichter bij elkaar komen en zich vermenigvuldigen (door deling). Dat zet de gisting weer in werking. Zo ga je te werk: vouw op een met bloem bestoven werkvlak de vier zijkanten van het deeg naar het midden. Draai het deeg om met de naad naar beneden.
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minstens 1 nacht in de koelkast rusten. Het deeg is klaar voor gebruik als het homogeen, glad, niet-elastisch en nog koud is. In de koelkast is het in plasticfolie gewikkeld maximaal 24 uur houdbaar.

Maak de brioche:

  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een grote rechthoek met een dikte van 3 mm. Verdeel de chocoladedruppels over het gehele oppervlak.
  • Rol de deeglap op tot een zo lang mogelijke rol. Leg de rol op een met bakpapier beklede bakplaat en laat hem 20 minuten in de diepvries rusten.
  • Snijd de rol met een scherp mes in stukken van 7 cm.
  • Leg de porties voorzichtig met het snijvlak in een met boter ingevette cakevorm van 10 x 30 cm. Laat het deeg 1 uur en 30 minuten tot 2 uur op kamertemperatuur of een warme plek rijzen.
  • Verhit de oven tot 160°C (heteluchtoven). Bestrijk de brioche met behulp van een bakkwast met plantaardige melk. Zet hem circa 35 minuten op een rooster in het midden van de oven.
  • Maak een suikersiroop: breng in een pannetje het water en de suiker aan de kook. Zet de siroop op kamertemperatuur opzij.
  • Neem de brioche uit de oven en haal hem direct uit de vorm. Zet hem op een taartrooster en bestrijk de bovenkant met behulp van een bakkwast met de suikersiroop. Laat de brioche 30 minuten afkoelen op het rooster voor je hem opeet.

Extra informatie

Recept en foto’s uit Van de vegan bakker, brood, gebak, koekjes, cakes & meer. Verschenen bij Uitgeverij Good Cook.
Kookboek-Van de vegan bakker
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Bekijk ook: