Vegan croissant van zelfgemaakt croissantdeeg

Het ultieme vakantiegevoel begint met een knapperige croissant terwijl je nipt van een espresso op een zonovergoten terras. Een warme zelfgemaakte croissant maakt de luxe ontbijtbeleving compleet. Je moet er dan wel wat voor over hebben: croissantdeeg maken, neemt tijd in beslag. Je kan uiteraard ook eenvoudige croissants maken van bladerdeeg uit de supermarkt, deze hebben niet exact dezelfde textuur, maar ze zijn wel erg lekker. Wist je trouwens dat er ook vegan afbakcroissants bestaan en dat de mini party Danerolles helemaal vegan zijn?

Vegan-croissant
Vegan-croissant
5 from 2 votes

Vegan croissant

Klassieke Franse croissants maken is pure ambacht. Het perfecte croissantdeeg maken vereist geduld en techniek. Lees de instructies goed door en trek voldoende tijd uit om dit recept te maken.
Soort gerecht: Brunch, Ontbijt
Totaal: 6 hours
Porties: 8 croissants

Ingrediënten

Croissantdeeg:

  • 375 g banketbakkersbloem, T45
  • 125 g tarwebloem, T65
  • 225 g amandelmelk
  • 10 g zout
  • 15 g verse gist
  • 60 g suiker
  • 40 g margarine

Toeren:

Strijksel:

  • 40 g plantaardige melk
  • 4 g suiker

Bereiding

  • Kneed de banket- en tarwebloem, amandelmelk, het zout, de suiker en verkruimelde verse bakkersgist in de kom van een keukenmachine met deeghaak 5 minuten op de laagste en dan 5 minuten op de middelste stand. Voeg de margarine toe en meng alles op de laagste stand tot het goed is vermengd.
  • Maak een compacte deegbal van het deeg. Dit doe je door het deegstuk met de naad naar beneden op een met bloem bestoven werkvlak te leggen. Leg je rechterwijsvinger zonder te hard te drukken in het deeg. Sla de vier zijkanten met je linkerhand naar het midden van de bol toe. Houd de hoeken vast met je rechterwijsvinger. Keer de bol om. Pak het deeg met je handen onderaan de bol vast om hem op te bollen of de bovenkant iets te spannen. Draai het deeg een kwartslag. Herhaal deze stappen drie keer. Wikkel de bol in plasticfolie en laat hem 1 uur in de koelkast rusten.
  • Neem een groot stuk bakpapier (35x40cm) en vouw er een zakje van 15 x 15 cm van. Snijd de koude margarine in stukjes en stop ze in het bakpapier. Rol ze met een deegroller uit tot een plak van 15 x 15 cm.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek met dezelfde breedte als de zelfgemaakte margarine (15 cm) en twee keer zo lang (30 cm).
  • Leg de margarineplak in het midden van het deeg en vouw de twee kanten er zo over dat er in het midden een naad ontstaat.
  • Maak de eerste toer: leg het deeg voor je neer (met de naad verticaal) en rol het met een deegroller uit tot een lengte van 30 cm. Vouw het in drieën op tot een vierkant. Wikkel die in plasticfolie en leg hem 30 minuten in de koelkast. Herhaal deze stappen nog twee keer.
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het voor gebruik nog 1 uur in de koelkast. Het deeg is dan klaar om voor het gekozen recept te worden gebruikt. In plasticfolie is het deeg 24 uur houdbaar in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot een platte rechthoek van 1 cm dik. Snijd er driehoeken uit met een korte kant van 12 cm en twee lange kanten van 22 cm. Maak een kleine inkeping (5 mm) in de korte kant van de driehoeken.
  • Spreid de twee punten van de korte kant van de driehoeken iets uit elkaar en rol de croissants niet al te strak op, van de brede kant naar de punt toe. Het puntje moet onderop liggen. Leg de croissants op een met bakpapier beklede bakplaat met minstens 4 cm tussenruimte.
  • Maak het strijksel: klop met behulp van een garde de plantaardige melk en suiker tot een homogeen mengsel. Bestrijk de croissants ermee met behulp van een bakkwast. Laat ze 2 uur en 30 minuten onafgedekt in een ruimte van 25°C rijzen.
  • Verhit de oven tot 180°C (heteluchtoven). Bestrijk de croissants nogmaals met het strijksel. Zet ze circa 15 minuten op de met bakpapier beklede bakplaat in de oven. De croissants moeten mooi gerezen zijn en goudbruin worden. Ze blijven twee dagen goed.

Extra informatie

Recept en foto’s uit Van de vegan bakker, brood, gebak, koekjes, cakes & meer. Verschenen bij Uitgeverij Good Cook.
Kookboek-Van de vegan bakker
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: