Koreaanse komkommersalade en zijden tofu
Zin in een Koreaans gerecht? Deze zijden tofu met komkommersalade moet je absoluut eens geprobeerd hebben!
Zijden tofu is een populaire eiwitbron in de Aziatische keuken. Deze tofu is zachter dan de vaste variant en de textuur heeft wat weg van flan of panna cotta. Zijden tofu wordt wel eens gebruikt in chocoladepudding of gebak, maar je kan er ook hartige gerechten mee maken. Net als de vaste tofu, neemt zijden tofu gemakkelijk smaken op. In dit recept gebruiken we gegrilde sesamolie om de tofu op smaak te brengen. In de Koreaanse komkommersalade worden eerder neutraal smakende komkommers een echte smaakbom!
Koreaanse komkommersalade en zijden tofu
Ingrediënten
Komkommersalade met Koreaanse kruiden
- 1 komkommer, 1 grote komkommer, of 2 kleintjes. Geschild indien gewenst.
- 1 snufje zeezout
- 1 grote teen look, gehakt
- 1 el Koreaanse sojasaus
- 1 tl maesil-cheong, of een snufje suiker
- 2 el rijstazijn, of witte wijnazijn of appelciderazijn
- 1 el Koreaanse geroosterde sesamolie
- 1 snufje geroosterde sesamzaadjes
Gekruide zijden tofu
- 1 blok zijden tofu, stevigere tofu werkt niet zo goed in dit recept
- 1 goede snuf zout
- 1 klein bosje bieslook, of lente-uitjes, fijngehakt
- rode of groene shisoblaadjes, fijngehakt
- 1 flinke scheut Koreaanse geroosterde sesamolie
- 1 snufje geroosterde sesamzaadjes, of dit kan vervangen worden door geraspte of fijngehakte verse gember
Bereiding
- Plaats het lemmet van het mes op de hele, ongesneden komkommer en sla erop om de komkommer te pletten. Snijd de komkommer in de lengte doormidden en dan in hapklare stukjes.
- Bestrooi met een flinke snuf zout en zet apart in een zeef.
- Maak de dressing door de overige ingrediënten in een grote kom te mengen.
- Spoel de komkommer na 10 minuten af, knijp erin om hem te laten uitlekken en dep hem droog. Voeg de komkommer toe aan de dressing in de kom en meng.
- Leg de tofu op een klein bord, maak er lichte inkepingen in met een mes en bedek met de rest van de ingrediënten. Als je wilt, kun sojasaus gebruiken in plaats van zout.