Jumeok bap, Koreaanse rijstballetjes met een spicy dipsaus

Benieuwd naar de Koreaanse keuken? Dit gerecht dompelt je onder in de rijke smaken van het land. We maken rijstballetjes van sushirijst en nori, vergezeld van een dipsaus met Koreaanse sojasaus en pruimensap (meshil). Lekker met een salade en tahini-misodressing.

5 from 1 vote

Jumeok bap, Koreaanse rijstballetjes met een spicy dipsaus

Koreaanse rijstballetjes met dipsaus en een frisse salade met tahini-misodressing.
Soort gerecht: Lunch
Bereidingstijd: 45 minutes
Porties: 2 porties

Ingrediënten

Voor de jumeok bap

  • 180 g sushirijst
  • 40 g volkoren ronde rijst, optioneel, je kunt ook 220g sushirijst gebruiken
  • 350 ml water, om te koken
  • 1,5 vellen nori
  • 1 tl geroosterde sesamolie
  • ½ à 1 tl zeezout, fijn
  • ½ el meshil siroop
  • 1 snuf lookpoeder, optioneel
  • 1,5 el geroosterde sesamzaadjes, roosteren in een droge pan op laag tot middelhoog vuur, vaak roeren

Voor de dipsaus

  • 1 el Koreaanse sojasaus, ganjang
  • 1 à 3 tl meshil, afhankelijk van de dikte van de sojasaus
  • ½ tl azijn, naar keuze
  • 1 snuf gochugaru (Koreaanse peper), of andere chilivlokken

Voor de salade met tahini Doenjang/Miso

  • 2 el tahini
  • 1 el doenjang, Koreaanse miso
  • 1 el azijn, appelazijn of rijstazijn
  • ½ el meshil siroop
  • 2 el water
  • 1 el gember, geraspt, pers het sap eruit en gooi de pulp weg
  • 1 lente-ui, fijngesneden
  • Rauwkost naar keuze, bv. sla, radijsjes, tomaat, avocado...

Bereiding

  • Spoel de sushirijst en de volkorenrijst 2-3 keer samen af voor het koken.
  • Verkruimel de vellen zeewier in een kom en breng ze op smaak met de meshil, rijstazijn en geroosterde sesamzaadjes.
  • Meng terwijl de rijst afkoelt alle ingrediënten voor de zoet-zure saus (soja saus, meshil, azijn en chilipoeder).
  • Als de rijst is afgekoeld, meng je er het verkruimelde zeewier onder en rol je er balletjes van. Om de balletjes te maken, duw je de rijst tussen je handen. Probeer geen balletjes te rollen, dat is niet erg doeltreffend.
  • Bereid de groenten voor de Tahini-Doenjang salade. Was en snijd de groenten die je wilt, zoals sla, radijsjes, tomaten, avocado...
  • Als de salade klaar is, breng je hem op smaak met tahini, meshil, doenjang (miso) pasta en rijst- of appelciderazijn. Voeg eventueel een fijngesnipperd lente-uitje en/of wat vers geperst gembersap toe.
  • Serveer uw Koreaanse rijstballetjes (jumeok bap) met de sojasaus en Tahini-Doenjang salade.

Extra informatie

Tips

Een verfrissend drankje voor bij deze maaltijd maak je door meshil siroop te mengen met water, komkommerschillen en ijsblokjes.
Je kunt ook verse dille toevoegen als je wilt.
Recept en foto’s van Korea Agro-Trade Center en Sara Kiyo Popowa.
Dit recept werd vertaald door vrijwilligster Reitske. Heb jij ook zin om te vertalen voor BE Vegan? Schrijf je dan in als vrijwilliger!
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Bekijk meer Koreaanse recepten: