Vegan hamburgers op zijn Mexicaans met tomatensalsa

Vegan burgers vind je in elke supermarkt, maar ze zijn ook heel eenvoudig en leuk om zelf te maken. Zelfgemaakte bonenburgers zijn bovendien ook een stuk gezonder.  Deze hamburger met tomatensalsa zit vol klassieke Mexicaanse smaken en is een echt succesnummer! De burger is voedzaam door de combinatie van eiwitrijke peulvruchten en hij is ook nog eens glutenvrij.

recept-vegan-burger
recept-vegan-burger
5 from 1 vote

Vegan hamburgers op zijn Mexicaans met tomatensalsa

Een gezonde Mexicaanse burger met huisgemaakte salsa, guacamole en nacho’s.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Totaal: 40 minutes
Porties: 4 burgers

Ingrediënten

Voor de burgers:

  • 200 g kikkererwten, uit blik
  • 90 g rode kidneybonen, uit blik
  • 80 g zwarte bonen, uit blik
  • 200 g maïs, uit blik
  • 2 lente-uitjes, fijngehakt
  • 1 kleine rode chilipeper, fijngehakt
  • Een handvol verse koriander
  • 1 el chipotlepuree*
  • 5 el boekweitmeel
  • Sap en geraspte schil van ½ limoen, biologisch
  • 1 el cajunkruiden
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • Kokosolie, om in te bakken

Voor de tomatensalsa:

  • 2 rijpe tomaten, in dunne plakjes
  • Een handvol verse koriander
  • ½ rode ui, in fijne ringen
  • 1 verse jalapeño, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • Sap van 1 limoen

Voor erbij:

  • Guacamole
  • Hamburgerbroodjes, optioneel: glutenvrij
  • Nacho’s, optioneel

Bereiding

  • Verwarm de oven voor tot 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Voeg alle ingrediënten voor de burgers toe aan een keukenmachine. Laat de machine een paar keer kort pulseren, tot het burgermengsel samenkomt. Wellicht moet je een paar keer de zijkanten van de mengkom met een spatel schoonschrapen, maar laat de keukenmachine niet te lang draaien, want dan wordt het een pasta. Behoud wat textuur in je mengsel.
  • Vorm vervolgens met je handen 4 burgers van het burgermengsel: maak eerst 4 grote ballen en druk deze vervolgens plat op het werkvlak. Leg de burgers op de bakplaat.
  • Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en voeg wat kokosolie toe. Bak de burgers met twee tegelijk, tot ze aan beide kanten goudbruin zijn (ongeveer 2 minuten per kant). Leg de burgers terug op de bakplaat en bak nog 12 minuten in de oven.
  • Maak intussen de tomatensalsa: meng alle ingrediënten in een kom.
  • Stel je Mexicaanse burgers samen: bestrijk de broodjes eerst met een laagje guacamole, leg de burger erop en garneer met een lepel salsa en wat nacho’s.

Extra informatie

* Chipotlepuree is een typisch Mexicaanse smaakmaker met een pittig rokerige smaak. Kan je geen chipotle vinden, maak deze dan zelf door 1 el tomatenpuree te mengen met 1 el azijn, ½ tl gerookte paprikapoeder, ½ tl cayennepeper, ½ tl komijnpoeder, ½ tl knoflookpoeder en een snuf zout.
Recept en foto uit Vegan 100 van Gaz Oakley. Uitgeverij Good Cook.
 
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: