Vegan chocoladetaart met zoete aardappel

Dit unieke vegan recept voor chocoladetaart met zoete aardappel creëert een smeuïge taart boordevol intense chocoladesmaken en met een luchtig glazuur van zoete aardappelen.

plantaardige taart
plantaardige taart
4.50 from 2 votes

Vegan chocoladetaart met zoete aardappel

Op zoek naar een verrassend vegan dessert? Wat dacht je van een chocoladetaart met zoete aardappel! Een unieke combinatie die het proberen meer dan waard is.
Soort gerecht: Dessert
Bereidingstijd: 1 hour
Baktijd: 25 minutes
Porties: 16 personen

Ingrediënten

Voor de taart:

  • 370 g patentbloem, gezeefd
  • 400 g rietsuiker
  • 1 el bakpoeder
  • 1 ½ tl natriumbicarbonaat
  • 1 tl zout
  • 120 g cacaopoeder
  • 125 g oranje zoete aardappel, gekookt en in blokjes
  • 55 g plantaardige olie of vegan boter
  • 1 el witte wijn , of appelciderazijn
  • 60 ml espresso
  • 2 el vanille-essence

Voor het zoete-aardappelglazuur:

  • 90 g poedersuiker
  • 25 g cacaopoeder
  • 30 g geroosterde Koreaanse zoete aardappel, in blokjes*
  • 55 g vegan boter
  • 1 tl vanille-essence
  • 1 el soja- of havermelk

Bereiding

  • Maak de taart: verwarm de oven voor op 175 °C. Vet twee springvormen met een doorsnede van 20 cm in met een dun laagje olie en bekleed de bodem met cirkels van bakpapier.
  • Klop in een grote kom de bloem, de suiker, het bakpoeder, het natriumbicarbonaat en het zout door elkaar met een garde tot je geen klontjes meer ziet.
  • Verhit in een middelgrote pan op halfhoog vuur het cacao-poeder, de blokjes zoete aardappel, de olie, de azijn, de espresso, de vanille-essence en 500 ml water. Kook het geheel al roerend tot een dikkige saus. Laat hem 5 minuten afkoelen.
  • Schep de saus in de kom met de droge ingrediënten en klop alles met de garde tot een homogeen beslag. Pas op dat je niet te lang doorgaat.
  • Verdeel het beslag gelijkmatig over de twee springvormen. Wil je dunnere lagen, neem dan drie springvormen. Weeg het beslag af als je de lagen precies even dik wilt.
  • Zet de springvormen in de oven. Controleer na 25 tot 28 minuten of de taarten gaar zijn: als je een cocktailprikker in het midden prikt, moet hij er schoon uitkomen.
  • Zet de springvormen op een rooster en laat de taarten 10 minuten afkoelen. Haal een scherp mes langs de randen en klik de vormen dan open. Haal de taarten voorzichtig uit de vorm en laat ze verder afkoelen op het rooster. (Als je haast hebt, kun je ze ook als ze zijn afgekoeld in plasticfolie wikkelen en in de koelkast zetten.)
  • Maak het zoete-aardappelglazuur: alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn. Meng in de keukenmachine met garde de poedersuiker met de cacao. Voeg de zoete aardappelen, boter, vanille en plantaardige melk toe en mix alles tot een glad en romig glazuur.
  • Neem een paletmes of gebruik de bolle kant van een lepel en bestrijk de taartlagen elk apart met het glazuur voor twee taarten of leg ze op elkaar voor één taart.

Extra informatie

*Koreaanse en/of Japanse zoete aardappelen zijn veel compacter en droger dan hun westerse tegenhangers. Met gewone zoete aardappelen wordt het glazuur dan ook te waterig. Dit kun je compenseren door tot 60 gram extra poedersuiker toe te voegen, zodat het glazuur dik genoeg wordt.
Recept en foto uit Het Korean Vegan Kookboek van Joanne Lee Molinaro, uitgeverij Spectrum
Het Korean Vegan kookboek
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: