Vegan cake met koffie en walnoten
Ook een ‘but first coffee’-persoon? Dan is deze cake gegarandeerd iets voor jou! Cake en koffie: in dit vegan recept combineren we best of both worlds. De frosting met vanille en espresso maakt het helemaal af!
Vegan cake met koffie en walnoten
Zin in een verrassende cake? Wat dacht je van dit vegan gebak met koffie en walnoten. Zonder ei? Een eitje! We vervangen het ei eenvoudig door appelmoes.
Soort gerecht: Dessert
Porties: 6 personen
Ingrediënten
Voor de cake:
- 100 g walnoten
- 300 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- ¼ tl baksoda
- 2 tl kaneel
- ½ tl nootmuskaat
- ½ tl zout
- ¼ tl gember, optioneel
- 190 g ruwe rietsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 30 ml appelmoes
- 300 ml plantaardige melk
- 150 ml koolzaadolie
- 50 ml straffe koffie of espresso
Voor de frosting:
- 100 g plantaardige boter, op kamertemperatuur (vb. Alpro Bakken en Braden)
- 1 tl vanille
- 1 tl amaretto, optioneel
- 20 ml espresso
- 250 g bloemsuiker
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed de bakvorm (een rechthoekige cakevorm van +/- 26 cm) met bakpapier.
- Leg de walnoten op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 6 minuten. Dit is geen vereiste maar je krijgt zo een diepere walnootsmaak. Hak de afgekoelde walnoten in stukjes.
- Meng in een kleine mengkom de bloem, het bakpoeder, de baksoda, de kaneel, de nootmuskaat, het zout en eventueel de gember.
- Meng in een medium mengkom de rietsuiker, de vanillesuiker, de appelmoes, de plantaardige melk, de koolzaadolie en de koffie.
- Voeg de droge ingrediënten toe aan de medium mengkom en meng voorzichtig tot de droge en natte ingrediënten een homogeen beslag vormen. Let op dat je het beslag niet overmixt. Voeg ¾ van de walnoten toe aan het mengsel en spatel die er voorzichtig doorheen. Stort het cakebeslag in de bakvorm en plaats die meteen in de voorverwarmde oven. Bak ongeveer 45 minuten en controleer met een tandenstoker of de cake gaar is.
- Laat de cake in de vorm afkoelen zodat hij smeuïg blijft en maak ondertussen de frosting.
- Klop in een kleine mengkom met een handmixer op een hoge snelheid de boter wit en fluffy, schraap af en toe met een pannenlikker de boter aan de randjes naar het midden zodat er geen stukken boter aan de rand plakken. Voeg hier de vanille, de espresso en eventueel de amaretto aan toe en mix er dan op de laagste snelheid de bloemsuiker bij. Mix gedurende ongeveer 5 minuten tot de bloemsuiker niet meer korrelig aanvoelt wanneer je ze tussen je duim en wijsvinger wrijft.
- Spatel de frosting uit over de cake en werk af met de resterende walnoten.
- Bewaar op kamertemperatuur in een afgesloten plastic pot of in huishoudfolie.
Extra informatie
Recept en foto uit Het vegan bakboek van Marieke Wyns. Uitgeverij Lannoo.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!