Vegan bourguignon met gestoofde appeltjes en kroketjes
Deze vegan bourguignon is gebaseerd op de Franse klassieker maar dan uiteraard the vegan way! Geserveerd met warme appeltjes met veenbessenconfituur en vegan kroketjes is dit een klassiek vegan kerstgerecht.
Het stoofpotje met boschampignons en vegan kipstukjes wordt op smaak gebracht met een lekkere vegan rode wijn, sojasaus en aromatische kruiden. Dit hoofdgerecht kan gemakkelijk op voorhand klaargemaakt worden. Voor de gestoofde appeltjes maken we het onszelf gemakkelijk en gebruiken we een veenbessenconfituur. Met een kommetje vegan kroketjes erbij is dit het ultieme comfortfood!
Vegan bourguignon met gestoofde appeltjes en kroketjes
Ingrediënten
Voor het stoofpotje:
- 500 ml vegan rode wijn
- 400 ml water
- 500 ml vegan bouillon
- 100 ml sojasaus
- 2 tl tijm, gedroogd
- 2 tl rozemarijn
- 2 uien
- 4 blaadjes laurier
- Snuif nootmuskaat
- Mespunt kaneel
- 8 tl maiszetmeel, + 100 ml water
- 640 g vegan ‘kipstukjes’
- 200 g wortel
- 500 g boschampignons
- Olijfolie
- Peper
Voor de appeltjes:
- 4 kleine appeltjes
- 1 potje veenbessenconfituur
- Een scheutje water
Voor de kroketjes:
- Vegan aardappelkroketten, uit het vriesvak (24 stuks)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C heteluchtstand.
- Verwarm de friteuse voor volgens de aanwijzingen op de verpakking van de kroketjes.
- Zet een grote kookpot op het vuur.
- Snij een ui in ringen, voeg olijfolie toe aan de kookpot en bak de ui glazig.
- Voeg de 400 ml water, de bouillon, de sojasaus en de rode wijn toe. Voeg tijm, rozemarijn en laurierblaadjes toe.
- Breng aan de kook en laat 10 minuten stevig koken.
- Zet na 10 minuten de saus op een laag vuur. Meng het maïszetmeel met 100 ml water en voeg al roerend toe aan de saus. De saus zal al roerend traag maar zeker indikken.
- Snij de wortel in hele dunne plakjes en voeg toe aan de kookpot.
- Snij de boschampignons in 4 en bak in een klein beetje olie in een pan op hoog vuur goudbruin. Voeg daarna toe aan de kookpot.
- Bak in de pan de vegan kipstukjes in wat olie goudbruin en voeg toe aan de saus.
- Laat minstens een half uur traag sudderen onder af en toe roeren.
- Neem de appeltjes en steek het klokhuis uit. Leg ze in een ovenschaal. Giet in de ovenschaal een scheutje water. Vul de appeltjes met de veenbessenconfituur. Zet 30-35 minuten in de oven.
- Zodra alles bijna klaar is bak je de kroketten volgens de aanwijzingen op de verpakkingen.