Budgetkoken vegan lasagne met pompoen en bechamelsaus

Ken je het gelukzalige gevoel van een dampende ovenschotel op een koude winterdag? Dit budgetrecept voor vegan lasagne met butternut pompoen en bechamelsaus is er zo één.

plantaardige pasta
plantaardige pasta
5 from 3 votes

Budgetkoken vegan lasagne met pompoen en bechamelsaus

Wist je dat lasagne een goed recept is voor wie wil budgetkoken? De basisingrediënten zoals bechamelsaus, tomatensaus, lasagnevellen en groenten zijn heel goedkoop. En je kan de overschot enkele dagen in de koelkast bewaren. Voor deze vegan ovenschotel gebruiken we butternut pompoen en een bechamelsaus van sojamelk.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Voorbereiding: 20 minutes
Bereidingstijd: 45 minutes
Totaal: 1 hour 5 minutes
Porties: 3 porties/ personen

Materiaal

  • Ovenschaal
  • oven
  • 2 kookpotten
  • Keukenmesje

Ingrediënten

  • 8 vellen lasagne , zonder ei
  • 400 g bruine linzen , uit blik
  • 1 ui, versnipperd
  • 1,5 tl lookpoeder
  • 195 g champignons
  • ½ flespompoen (butternut)
  • 1 kg tomatenpassata
  • 50 g paneermeel , of fijn gemalen broodkruim
  • 1 rode paprika
  • 1 blokje groentebouillon
  • 1 el olijfolie
  • 3 el Provençaalse kruiden
  • Peper en zout

Voor de bechamelsaus:

  • 2 el olijfolie
  • 75 g bloem
  • 500 ml ongezoete sojamelk
  • Nootmuskaat
  • Peper en zout

Bereiding

Voorbereiding (20 min)

  • Snij de ajuin fijn.
  • Snij de pompoenhelft in schijfjes van maximum 1 cm dik en halveer in maantjes.
  • Snij de champignons en paprika in stukjes.
  • Meng het paneermeel met een lepel Provençaalse kruiden, peper en zout.

Bereiding (45 min)

  • Warm een lepel olijfolie op in een pot, voeg de ajuin en look toe en bak tot ze glazig worden op een middellaag vuur. Voeg de gesneden champignons en paprika toe. Roerbak even gaar.
  • Voeg de pompoen en linzen toe aan de pot en roer door. Giet er vervolgens de tomatenpassata bij en kruid goed met peper, zout en het bouillonblokje.
  • Laat het geheel 30 minuten pruttelen met deksel.
  • Verwarm de oven op 180°C.
  • Neem intussen de andere pot. Maak een roux met de olijfolie en bloem. Voeg beetje per beetje de sojamelk al roerend toe en laat inkoken. Kruid de bechamelsaus met nootmuskaat, peper en zout. Als de bechamelsaus te vast wordt, mag je zeker nog wat sojamelk toevoegen. De saus mag eerder lopend zijn dan vast omdat de lasagnevellen veel vocht opnemen.
  • Neem je ovenschaal en bedek de bodem met een laagje groentensaus. Leg daarboven een laag lasagnevellen, vervolgens een laagje bechamelsaus en dan weer lasagnevellen. Herhaal dit en eindig met een laagje witte saus.
  • Verdeel het paneermeel over de lasagneschotel en sprenkel er lichtjes een klein beetje olijfolie over.
  • Laat de lasagne 30 - 40 minuten bakken in de oven.

Extra informatie

Tip: Bewaar de overschot van de pompoenstukjes maximum 3 dagen in de koelkast in een vershouddoos. Je kan deze later toevoegen aan andere gerechten, salades of gebruiken als basis in pompoensoep.
Tip 2: Let bij het kopen van lasagnevellen op of ze vegan zijn. Vaak wordt hier ei aan toegevoegd. Volkoren lasagnevellen zijn wel vaker vegan.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: