Gezonde vegan crumble van havermout met pastinaak en peer
Deze gezonde havermoutcrumble is ideaal als hartverwarmend ontbijt. De zoete peer en crunchy crumble topping doen je dromen van koude wandelingen op het platteland, terwijl de baharatkruiden je meenemen op een Oosterse specerijenroute. Door aromatische Libanese specerijen te gebruiken krijgt de crumble ook meer diepgang dan pakweg een snufje kaneel. Oh ja, en er zit ook lokale pastinaak in! Een magisch gerecht dat alle wereldstreken met elkaar verbindt!
Gezonde vegan crumble van havermout met pastinaak en peer
Ingrediënten
Voor de vulling
- 2 peren, geschild en in kleine blokjes
- 1 pastinaak, geschild en in kleine blokjes
- 1 tl baharat, zie extra informatie
- ½ tl kaneelpoeder
- 4 el dadelsiroop, of agave- of ahornsiroop
- 1 scheutje citroensap
- 1 scheutje water
Voor de crumble
- 50 g speltbloem, volkoren
- 100 g havermout
- 1 el kristalsuiker
- ½ tl baharat
- 50 g plantaardige boter, in vaste vorm
Optioneel
- Plantaardige yoghurt, om te garneren
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Doe de peer en pastinaak in een kom en roer de andere ingrediënten voor de vulling er door. Doe in een ovenschotel en zet alvast 20-25 minuten in de oven.
- Maak op je gemak de crumble, terwijl de vulling in de oven staat te pruttelen. Doe in een kom alle ingrediënten en masseer de boter door de bloem totdat je een kruimelige textuur hebt. Ik gebruik mijn vingers om de boter door de droge ingrediënten te verdelen.
- Haal de vulling uit de oven en verdeel de crumble erover.
- Zet de crumble nu 20-30 minuten in de oven totdat de crumble goudbruin is en aan de zijkanten pruttelt.
- Serveer lauwwarm met een flinke lepel plantaardige yoghurt.