Vegan gekruide koekjes met gember en kaneel

Er zijn veel landen met hun eigen traditionele recept voor gekruide koekjes, zoals gingerbread, speculaas en pepparkakor. Dit recept komt het meest overeen met die laatste – Zweedse – variant. Zet het haardvuur maar al aan en geniet van de geur van deze kruidige vegan koekjes.

vegan stroopkoekjes
vegan stroopkoekjes
No ratings yet

Vegan gekruide koekjes met gember en kaneel

Met deze vegan koekjes is het elkedag Kerst in huis, wie kan daar nu tegen zijn?
Soort gerecht: Dessert, Snack
Voorbereiding: 10 minutes
Bereidingstijd: 10 minutes
Rusttijd (minimum): 30 minutes
Totaal: 50 minutes
Porties: 1 doos koekjes

Ingrediënten

  • 175 g plantaardige bakboter
  • 150 g fijne suiker of basterdsuiker
  • 150 g keukenstroop
  • 400 g bloem
  • 1 el gemberpoeder
  • 1 el kaneel
  • 1 tl Peper, fijngemalen
  • 1 tl kardemompoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl Zout

Eventueel voor de versiering

  • 100 g poedersuiker
  • een paar druppels citroensap
  • vegan sprinkels met natuurlijke kleurstoffen

Bereiding

  • Doe de boter met de suiker in een kom. Klop de boter met een elektrische handmixer kort los tot hij er romig (maar niet al te luchtig) uitziet. Voeg de keukenstroop toe en klop hem door de boter tot er een egaal mengsel ontstaat. Doe alle droge ingrediënten in een andere kom, meng door elkaar en meng het botermengsel erdoor. Breng alles samen tot een deeg zonder echt te kneden, want daar wordt je deeg taai van. Verpak het deeg en laat het minimaal een halfuur, maar liever nog een hele nacht, in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 170 °C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Steek er mooie vormen uit en leg ze met wat tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze in ca. 10 minuten krokant in de oven. Let goed op, want ze verbranden snel als je ze te lang of te heet bakt!
  • Je kunt de koekjes puur laten of versieren met glazuur. Meng voor het glazuur de poedersuiker met het citroensap tot yoghurtdikte. Voeg niet te veel citroensap in één keer toe, want het glazuur wordt al snel te dun. Bestrooi naar wens met sprinkles.

Extra informatie

Recept en foto uit Very Merry Vegan December van Maartje Borst. Uitgeverij: Kosmos
Very merry vegan december | Maartje Borst | Ethiek & Moraalfilosofie |  9789043931489 | Standaard Boekhandel
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Probeer ook: