Polenta-ovenschotel
Een heerlijke ovenschotel met linzen en heel veel groenten overdekt met een romige laag polenta.
polenta-ovenschotel
Een heerlijke ovenschotel met linzen en heel veel groenten overdekt met een romige laag polenta.
Porties: 4 personen
Ingrediënten
Groentesaus
- 1 grote rode ui, fijngesneden
- olijfolie
- 2 teentjes look, geperst
- ½ tl oregano
- snufje kaneel
- 1 tl ras el hanout
- ½ tl komijn
- zwarte peper
- kruidenzout , bv. Hermabare
- 70 g tomatenpuree , uit blik
- 1 kop linzen, gedroogd
- 1 blokje groentenbouillon
- 1 kleine aubergine, in blokjes
- 1 zoete aardappel, in stukjes
- 1 kleine broccoli, in stukjes
- 2 wortelen, in kleine stukjes
- 400 g tomaten
- ½ tl mosterdzaadjes
Polenta
- 250 ml water
- 250 ml rijstmelk
- 1 kop polenta
- 2 el edelgistvlokken
- zwarte peper
- zeezout
- 1 tl nootmuskaat, versgeraspt
- 1 el olijfolie
Om te serveren
- verse blaadjes basilicum
Bereiding
- Stoof de ui aan in een beetje olijfolie en voeg na enkele minuten de knoflook, oregano, kaneel, ras el hanout, komijn, peper en zout en de tomatenpuree toe. Meng goed.
- Voeg nu twee tot drie koppen water toe, de gespoelde linzen, de groentebouillon en de rest van de groenten.
- Doe het deksel op de pan en laat 20 tot 25 minuten garen op een matig vuur.
- Voeg, wanneer de groenten gaar zijn, het blik tomaten en de mosterdzaadjes toe. Kruid nog wat bij indien nodig. Laat nog 15 minuten verder garen op een laag vuur.
- Breng het water aan de kook, samen met de rijstmelk. Voeg al roerendde polenta toe. Na enkele minuten is de polenta klaar.
- Roer er de voedingsgist en olijfolie door en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
- Schep de rode saus in een ovenschotel. Doe de polenta erop en zet nog 5 minuten onder de gril.
- Serveer met verse basilicum.Smakelijk!
Extra informatie
Vervang gerust enkele groenten door andere, afhankelijk wat er nog in jouw koelkast ligt… Het kan ook met champignons, selderij, paprika…
Recept en foto’s van Ellen Charlotte Marie: One healthy kitchen, Uitgeverij Lannoo, €24,99.

Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
Kan ik deze ovenschotel een dag op voorhand maken? Zo ja, hoe lang zet ik die dan best in de oven om volledig op te warmen wanneer mijn gasten komen? Bedankt!
Hallo Maud,
Dat is een fantastisch idee, de meeste ovenschotels zijn nog lekkerder de dag erna 🙂
Afhankelijk van de grootte van je schaal zou ik deze nog een kwartiertje opwarmen in de oven.
Heel lekker!