Polenta-ovenschotel

Een heerlijke ovenschotel met linzen en heel veel groenten overdekt met een romige laag polenta.

recept vegan ovenschotel met linzen en polenta

 

recept vegan ovenschotel met linzen en polenta
4.8 from 5 votes

polenta-ovenschotel

Een heerlijke ovenschotel met linzen en heel veel groenten overdekt met een romige laag polenta.
Totaal: 1 hour
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Groentesaus

  • 1 grote rode ui, fijngesneden
  • olijfolie
  • 2 teentjes look, geperst
  • ½ tl oregano
  • snufje kaneel
  • 1 tl ras el hanout
  • ½ tl komijn
  • zwarte peper
  • kruidenzout , bv. Hermabare
  • 70 g tomatenpuree , uit blik
  • 1 kop linzen, gedroogd
  • 1 blokje groentenbouillon
  • 1 kleine aubergine, in blokjes
  • 1 zoete aardappel, in stukjes
  • 1 kleine broccoli, in stukjes
  • 2 wortelen, in kleine stukjes
  • 400 g tomaten
  • ½ tl mosterdzaadjes

Polenta

  • 250 ml water
  • 250 ml rijstmelk
  • 1 kop polenta
  • 2 el edelgistvlokken
  • zwarte peper
  • zeezout
  • 1 tl nootmuskaat, versgeraspt
  • 1 el olijfolie

Om te serveren

  • verse blaadjes basilicum

Bereiding

  • Stoof de ui aan in een beetje olijfolie en voeg na enkele minuten de knoflook, oregano, kaneel, ras el hanout, komijn, peper en zout en de tomatenpuree toe. Meng goed.
  • Voeg nu twee tot drie koppen water toe, de gespoelde linzen, de groentebouillon en de rest van de groenten.
  • Doe het deksel op de pan en laat 20 tot 25 minuten garen op een matig vuur.
  • Voeg, wanneer de groenten gaar zijn, het blik tomaten en de mosterdzaadjes toe. Kruid nog wat bij indien nodig. Laat nog 15 minuten verder garen op een laag vuur.
  • Breng het water aan de kook, samen met de rijstmelk. Voeg al roerendde polenta toe. Na enkele minuten is de polenta klaar.
  • Roer er de voedingsgist en olijfolie door en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Schep de rode saus in een ovenschotel. Doe de polenta erop en zet nog 5 minuten onder de gril.
  • Serveer met verse basilicum.
    Smakelijk!

Extra informatie

Vervang gerust enkele groenten door andere, afhankelijk wat er nog in jouw koelkast ligt… Het kan ook met champignons, selderij, paprika…
One healthy kitchen Ellen Charlotte Marie veganistisch kookboek
Recept en foto’s van Ellen Charlotte Marie: One healthy kitchen, Uitgeverij Lannoo, €24,99.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
3 replies
  1. Maud
    Maud says:

    4 stars
    Kan ik deze ovenschotel een dag op voorhand maken? Zo ja, hoe lang zet ik die dan best in de oven om volledig op te warmen wanneer mijn gasten komen? Bedankt!

    Beantwoorden
    • bevegan
      bevegan says:

      Hallo Maud,

      Dat is een fantastisch idee, de meeste ovenschotels zijn nog lekkerder de dag erna 🙂
      Afhankelijk van de grootte van je schaal zou ik deze nog een kwartiertje opwarmen in de oven.

      Beantwoorden

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel dit recept