Ovenschotel met pasta en geroosterde groenten
Een heerlijk dampende vegan ovenschotel met pasta en geroosterde groenten zoals courgette, aubergine en tomaat. Kies je favoriete pasta, voeg nog een zalige roomsaus toe en deze schotel uit de oven wordt onweerstaanbaar. Het ideale recept om vegan ovenschotels naar een hoger niveau te tillen.
Ovenschotel met pasta en geroosterde groenten
Mmm, een pastagerecht wordt nog nét dat tikkeltje lekkerder als het even heeft kunnen gratineren in de oven, en al zeker met een zalig vegan roomsausje. Dit is ook het ideale recept om je resterende groenten op te gebruiken.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Porties: 4 personen
Ingrediënten
- 250 g tomaten, iedere variant, kleine tomaten heel gehouden, grotere tomaten gehalveerd
- Zout en peper
- Ongeveer 160 tot 180 g fijngesneden seizoensgroenten, naar keuze (zoals aubergine, courgette, venkel, sperziebonen en paddenstoelen)
- 2 tot 4 el olijfolie, of 2 el olijfolie + 2 el water (zie opmerkingen hieronder)
- Ongeveer 270 tot 340 g pasta, naar keuze (fusilli, orecchiette, penne)
- 2 sjalotten, gesnipperd, of 1 grote witte ui
- 6 tot 8 tenen knoflook, geperst of fijngehakt
- 2 el witte wijn, of 1 el wittewijnazijn
- Ongeveer 300 tot 375 ml plantaardige melk, indien mogelijk ongezoet (haver-, rijst- of sojamelk zijn goed)
- 250 ml groentebouillon
- 3 el tarwebloem, om te binden
- 2 el edelgistvlokken
- 2 tl gedroogde oregano
- Grote handvol verse kruiden, fijngehakt, (bladpeterselie, basilicum of een combinatie)
Bereiding
- Verwarm de heteluchtoven tot 200 °C. Verdeel de hele of halve tomaten over een grote bakplaat, bestrooi ze met een flinke snuf zout en peper, rooster de tomaten 15 tot 20 minuten in de oven. De tomaten worden dan sappig, zijn heerlijk zacht geworden en een aantal begint bovenop te verkleuren. Haal de tomaten uit de oven als ze klaar zijn en zet ze opzij.
- Leg de gehakte groenten op een andere bakplaat, hussel ze met een beetje peper en zout en ongeveer 1 eetlepel olijfolie en rooster ze ongeveer 15 tot 20 minuten in de oven. De tijd varieert, afhankelijk van de grootte en de soort groente die je hebt gekozen. Rooster de groenten tot ze gaar en licht verkleurd zijn. Haal de groenten uit de oven zodra ze klaar zijn, dek ze af en zet ze opzij.
- Breng in een grote pan gezouten water aan de kook en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. De kooktijd is afhankelijk van welke pasta je bereidt. Giet de pasta af zodra hij gaar is, doe hem vervolgens terug in de pan, schenk 1 eetlepel olijfolie erbij (om aan elkaar kleven te voorkomen) en leg een deksel op de pan.
- Als je de saus maakt terwijl al het bovenstaande wordt bereid, maak je de bereidingstijd van de saus veel korter.
- Bak in een pan de sjalotten of ui in grofweg 1 eetlepel olijfolie of in 2 eetlepels water. Bak de uien tot ze iets doorschijnend en geurig zijn en bak de knoflook ongeveer een minuut mee.
- Draai het vuur lager, voeg de witte wijn toe en roer ongeveer 1 minuut zodat de alcohol iets kan verdampen. Schenk de plantaardige melk en de bouillon in de pan, voeg 2 eetlepels bloem, de edelgistvlokken, oregano en driekwart van de verse kruiden toe en breng de saus op smaak met zout en peper. Roer goed om alles te mengen, laat de saus 8 tot 10 minuten zachtjes koken, roer af en toe. De saus bindt tijdens het koken. Je kunt altijd de extra eetlepel bloem toevoegen als de saus na 10 minuten nog een beetje te dun is. Breng indien nodig de saus opnieuw op smaak.
- Voeg de saus, de tomaten (inclusief alles wat er op de bakplaat achterblijft) en de geroosterde groenten toe aan de pasta in de pan. Voeg de rest van de verse kruiden toe, roer voorzichtig en zorg ervoor dat de pasta en de groenten goed omhuld zijn.
- Schep de pasta met de groenten en de saus in een ovenschaal, schud een beetje met de schaal zodat alles goed verdeeld is. Schuif de ovenschaal in de oven, verwarm de pastaschotel ongeveer 5 minuten zodat hij door en door warm is en de bovenkant een beetje knapperig is. Serveer de pastaschotel met een scheutje olijfolie als je dat wilt.
- Je kan de saus ook maken door de groenten te laten zweten in water. Je begint met de ui en knoflook en stuk voor stuk voeg je zout en peper, meer water en de volgende lading groenten toe. Serveer de groenten vervolgens besprenkeld met olijfolie, wat de schotel een oppepper geeft. De olijfolie gebruik je als garnering en smaakversterker.
Extra informatie
No waste tips: dit recept is echt een fantastische manier om de aanwezige groenten in je koelkast op te maken én om de basisingrediënten uit je keukenkast te gebruiken. Je kunt de ovenschotel ook zonder de groenten maken als je het wat eenvoudiger wilt houden, of je gebruikt slechts één groente zoals paddenstoelen als aanvulling op de romige saus. Het afbakken in de oven is niet essentieel, maar zorgt voor een knapperige bovenkant. Ook geeft het je de tijd om de keuken een beetje op te ruimen voordat je zit te smullen. Dit gerecht is in de koelkast ongeveer 4 tot 5 dagen houdbaar. Het is ook heerlijk om koud te serveren, waarbij je de ingrediënten met een scheutje olie wat losser van elkaar maakt en er wat gehakte spinazie aan toevoegt om er meer een pastasalade van te maken.
Recept en foto uit No waste groenten van Sophie Gordon, uitgeverij Good Cook.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
Erg lekker