Omgekeerde cake met peren

Dit recept voor vegan omgekeerde cake met peren is ideaal wanneer je rijpe peren hebt liggen. Zo gaat er niets verloren en geniet jij van een zalig vegan dessert, dat net iets anders is. Het ideale gebak op zondag.

vegan peer
vegan peer
4 from 3 votes

Omgekeerde cake met peren

Met dit recept voor vegan omgekeerde cake met peren geniet je van een zalig fruitig dessert dat net iets anders is. Tip: geen peren in huis? Ook lekker met appels.
Soort gerecht: Dessert
Bereidingstijd: 30 minutes
Oventijd: 50 minutes
Porties: 10 personen

Ingrediënten

  • 2 volle tl kaneel, plus een beetje om te bestuiven, of een mix van specerijen (nootmuskaat, kruidnagel, kardemom)
  • 165 g ruwe palmsuiker, (kokosbloesemsuiker kan ook)
  • 3 rijpe peren, 2 in 8 parten, 1 in blokjes
  • 240 g boekweitmeel
  • 120 g kokosmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • Snufje zout
  • 125 g kokosolie
  • 500 ml ongezoete plantaardige melk, naar keuze, bijvoorbeeld kokosmelk
  • 2 tl vanille-extract

Bereiding

  • Verwarm de heteluchtoven voor tot 180 °C. Vet een ronde taartvorm (doorsnede ongeveer 20 cm) in met kokosolie of bekleed hem met bakpapier. Strooi een snuf kaneel en ruwe palmsuiker gelijkmatig over de bodem van het bakblik.
  • Verdeel de partjes van twee peren over de bodem van het bakblik en leg ze relatief netjes in een waaiervorm. De partjes kunnen elkaar ook overlappen. Zet het bakblik opzij.
  • Meng in een kom het boekweitmeel met het kokosmeel en het bakpoeder. Roer de overgebleven palmsuiker, de kaneel of specerijenmix en het zout erdoor. Schenk geleidelijk al roerend de kokosolie, plantaardige melk en het vanille-extract erbij. Roer tot je een glad beslag hebt, maar roer ook niet te lang. Het beslag moet dik vloeibaar zijn, voeg daarom een druppeltje meer vloeistof toe als het beslag een beetje stijf is.
  • Roer de perenblokjes door het beslag, schenk het beslag in de beklede taartvorm en verdeel het evenredig over de bodem. Verwijder eventuele luchtbellen door een paar keer met de taartvorm op het werkblad te tikken. Bak de cake 50 tot 55 minuten in de oven.
  • De cake is klaar als hij relatief sponzig aanvoelt en de bovenkant prachtig goudbruin is. Test of de binnenkant gaar is door er een scherp mes of satéprikker in te steken.
  • Laat de cake 5 tot 10 minuten afkoelen. Leg een taartrooster op de taartvorm zodra de cake genoeg is afgekoeld, keer de taartvorm en het rooster samen om, verwijder voorzichtig het bakblik en het bakpapier, als je dat hebt gebruikt. Serveer de omgekeerde perencake bestoven met een beetje specerijen.

Extra informatie

No waste tips: dit recept is een goede manier om peren die overrijp zijn op te maken. Vervang ze door appels als je die hebt liggen of maak een combinatie van beide. Je kan het kokosmeel vervangen door fijngemalen havermeel, kikkererwtenmeel of wat je ook maar in huis hebt. Vaak zijn vegan cakes, zolang er een rijsmiddel is toegevoegd, makkelijker om te bakken, omdat ze niet kunnen inzakken zoals een gewone cake dat wel kan.
Recept en foto uit No waste groenten van Sophie Gordon, uitgeverij Good Cook.
No Waste Groenten, Sophie Gordon | Boek | 9789461432865 | BookSpot.be
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: