Vegan oliebollen in gekruide suiker

Dat er in bijna elk land op de wereld bij allerlei gelegenheden oliebollen worden gegeten, wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat deze heerlijk gekruide, Nigeriaanse puff-puffs bestaan? Bovendien is het originele recept helemaal vegan!

plantaardige smoutebol
plantaardige smoutebol
5 from 1 vote

Vegan oliebollen in gekruide suiker

Zelf oliebollen maken, is er iets gezelliger? Dit vegan recept dompelt je zo onder in een zoete droom. Laat je verrassen door de kruidige suikermengeling.
Soort gerecht: Dessert
Bereidingstijd: 25 minutes
Rijzen en frituren: 1 hour 5 minutes
Totaal: 1 hour 30 minutes
Porties: 6 personen

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 250 ml lauwwarm water
  • 20 g verse gist
  • 80 g suiker
  • 250 g tarwebloem
  • 5 g zout
  • ¼ tl nootmuskaat, versgeraspt, of foelie
  • 1/2 citroen, de schil, geraspt

Voor de gekruide suiker:

  • 70 g suiker
  • ¼ tl kardemom, gemalen
  • ¼ tl ceylonkaneel, gemalen
  • 750 ml neutrale plantaardige olie, voor het frituren

Bereiding

  • Los de verkruimelde gist en de suiker op in een paar eetlepels van het lauwwarme water in een kom (dat gaat het beste met een kleine garde). Roer er een paar eetlepels bloem door, zodat je een dik, romig deeg krijgt. Bestrooi het met een beetje bloem en laat het afgedekt 10-15 minuten rijzen.
  • Meng de rest van de bloem met het zout in een mengkom. Voeg het deeg en de rest van het water toe. Rasp de nootmuskaat en de schil van de halve citroen erboven. Roer met een (deeg)spatel tot je een homogeen, heel zacht deeg hebt. Het deeg is dikvloeibaar en druipt (maar loopt niet) van de spatel. Laat het afgedekt 30-45 minuten rijzen, tot het in volume verdubbeld is en er grote luchtbellen ontstaan.
  • Meng alle ingrediënten voor de gekruide suiker in een diep bord.
  • Verhit de olie in een pan tot 165-175 °C. Roer het deeg voorzichtig één keer door met de deegspatel. Neem met een zo rond mogelijke maatlepel (eetlepelformaat) wat deeg (geen hele maatlepel vol, want het deeg zwelt heel erg op), strijk het af en laat het vlak boven het oppervlak in de hete olie glijden. Doe niet te veel oliebollen tegelijk in de olie, want ze zwellen erg op. Keer ze met een houten spies of de steel van een houten lepel zodra ze rond worden. Keer ze daarna vaker (dat gaat goed met een schuimspaan) en frituur ze op die manier rondom in totaal 7-8 minuten, tot ze bruin en knapperig zijn.
  • Haal de puff-puffs met een schuimspaan uit de pan, laat ze even uitlekken op een rooster of een bord met keukenpapier en wentel ze terwijl ze nog heet zijn door de gekruide suiker. Serveer ze warm.

Extra informatie

Tips:
- Als de olie te heet is, worden de puff-puffs te snel bruin en blijven ze vanbinnen misschien deegachtig. Als de olie te koud is, worden ze heel vettig. 
- Puff-puffs zijn versgebakken en nog warm het lekkerst. 
- Lekker met goede filterkoffie of sterke zwarte thee, zoals earl grey.
- Serveer de puff-puffs als nagerecht met frambozencoulis.
- Als je een gebakspuit hebt, kun je de puff-puffs na het bakken vullen met wat gezeefde abrikozen- of frambozenjam. Beide passen goed bij de specerijen. Dit is niet Nigeriaans, maar wel heel lekker.
Recept en foto uit Vegan voor altijd van Katharina Seiser. Uitgeverij: Sterck & De Vreese.
Vegan voor altijd
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Probeer ook: