Vegan knolseldermedaillons met uienpuree, salie en rodekoolsalade

De geur van geroosterde look en uien: een veelbelovend begin van een heerlijk winters gerecht. Met slechts enkele lokale ingrediënten zoals knolselder en rode kool, maak je een feestelijk vegan hoofdgerecht voor op je kerstmenu.

No ratings yet

Vegan knolseldermedaillons met uienpuree, salie en rodekoolsalade

Hoe geef je een extra feestelijke toets aan je gerecht? Combineer kooktechnieken, structuren en smaken. In dit vegan recept gebruik je een koekjesvorm om medaillons te maken van knolselder en rooster je de look in de schil. Tijd besparen? Maak de uienpuree tot 2 dagen op voorhand!
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Bereidingstijd: 1 hour 10 minutes
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 plantje salie

Voor de knolseldermedaillons:

  • 1 knolselder
  • 50 g paneermeel
  • 1 blokje vegan bouillon
  • 1 tl tijm
  • 2 el maïszetmeel
  • Zout
  • 100 ml ongezoete sojamelk

Voor de uienpuree:

  • 16 middelgrote uien
  • 1 bol look

Voor het rodekoolslaatje:

  • ¼ verse rode kool
  • ½ plantje salie
  • 1 appel
  • ½ citroen
  • 1 el agave siroop
  • 2 el olijfolie
  • ½ tl amandel extract
  • Zout
  • Peper

Bereiding

  • Verwarm de oven op 200 °C.
  • Leg de uien en de bol knoflook met schil in de oven en rooster ze gedurende 45 minuten tot 1 uur, tot ze heerlijk zacht zijn geworden.
  • Schil de knolselder en snijd deze in plakken van ongeveer 1 cm dik.
  • Gebruik een ronde koekjesvorm met een diameter van 4-5 cm om medaillons uit de knolselder te snijden.
  • Verhit een diepe pan met een deksel en voeg 400 ml water toe. Los het bouillonblokje op in het water en leg de plakjes knolselder in de pan. Plaats het deksel op de pan en laat de knolselder gedurende 15 minuten sudderen, totdat ze zacht zijn maar nog wel stevig.
  • Snijd de rode kool in fijne reepjes en kneed deze met je handen totdat ze zachter aanvoelt.
  • Snijd de appel in kleine blokjes en voeg deze toe aan de rode kool. Zet de salade even opzij.
  • Maak de dressing door citroensap, agavesiroop, olijfolie, amandelextract, zout en peper te mengen. Voeg deze dressing toe aan de rodekoolsalade en meng goed.
  • Haal de uien uit de oven en laat ze afkoelen tot ze lauw zijn. Verwijder de schil en mix de uien samen met de uitgeperste knoflookbol tot een romige puree. Voeg naar smaak zout en peper toe. Houd de uienpuree warm en zet opzij.
  • Meng het paneermeel met zout en tijm en voeg 2 eetlepels maïszetmeel toe. Doop de knolselder medaillons in de ongezoete sojamelk en rol ze vervolgens door het paneermeel.
  • Verhit 1 cm olie in een pan op middelhoog vuur en wacht tot de olie heet genoeg is om te frituren. Dit merk je wanneer de olie begint te bruisen wanneer je er een korreltje paneermeel in laat vallen.
  • Frituur de medaillons in kleine groepjes tot ze goudbruin en knapperig zijn. Doe dit niet allemaal tegelijk, maar enkele per keer voor het beste resultaat. Een deel van het paneermeel zal afvallen, maar dat is niet erg!
  • Frituur als laatste de salieblaadjes 30 seconden in de hete olie.
  • Serveer een aantal knolselder medaillons met de warme uienpuree en het frisse rodekoolslaatje. Geniet van dit heerlijke feestgerecht!

Extra informatie

Tip: Maak de uienpuree tot 2 dagen op voorhand. Verwarm de puree net voor serveren in een kookpotje en bespaar heel wat tijd.
Recept en foto van Toos Vergote. Volg haar via @toosplantbasedfood of via toosplantbasedfood.be.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Probeer ook: