Vegan bessenvlaai met zijden tofu

Wat ruikt nog beter dan geurkaarsen? Vers gebak in je oven natuurlijk! Naast de geur zal ook de smaak van deze vegan bessenvlaai je omverblazen. Probeer dit heerlijke recept met zijden tofu en vegan roomkaas.

Zijden tofu is een populaire eiwitbron in de Aziatische keuken. Deze tofu is zachter dan de vaste variant en de textuur heeft wat weg van flan of panna cotta.

lactosevrij dessert
lactosevrij dessert
No ratings yet

Vegan bessenvlaai met zijden tofu

Zelf bessenvlaai maken? Easy! Met dit zeemzoete vegan recept tover jij zo een warm gebak uit je oven.
Soort gerecht: Dessert
Voorbereiding: 40 minutes
Baktijd: 1 hour
Totaal: 1 hour 40 minutes
Porties: 6 personen

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 220 g bloem, of speltbloem
  • 40 g amandelmeel
  • 50 g ruwe rietsuiker
  • 50 g kristalsuiker
  • ½ tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 40 g appelmoes
  • 160 g ijskoude plantaardige boter

Voor de vulling:

  • 200 g zijden tofu
  • 200 g vegan roomkaas
  • 120 ml agave
  • 2 citroenen, het sap en de rasp
  • ½ tl zout
  • 20 g maïzena
  • 100 g bessen, vers of diepvries

Bereiding

  • Verwarm je oven voor op 170 °C. Vet de taartvorm in met boter en bestuif ook met bloem, tik de overtollige bloem af.
  • Meng de droge ingrediënten voor de bodem van de taart. Doe de bloem, het amandelmeel, de suiker, het bakpoeder en het zout in de grote mengkom en meng met een garde.
  • Voeg hier de appelmoes en de koude boter aan toe door ze met de pastrycutter door de droge ingrediënten te ‘hakken’. Heb je geen pastrycutter gebruik dan twee vorken. De boter mag nog de grootte hebben van kleine erwtjes. Werk snel zodat de boter koud blijft. Maak een bol van het deeg en pak die strak in in huishoudfolie. Laat rusten in de koelkast.
  • Maak hierna de vulling door de zijden tofu, vegan roomkaas, agave, citroensap en -rasp, en zout in de blender te mixen.
  • Verdeel het deeg over de bodem van de taartvorm. Het deeg is te plakkerig om uit te rollen dus leg het rechtstreeks in de taartvorm met huishoudfolie aan de bovenkant en duw het aan met je handen.
  • Zorg ervoor dat je een mooi boordje hebt van ongeveer 3 cm hoogte.
  • Zeef nu de maïzena over het vullingmengsel en roer goed met een garde.
  • Giet de vulling uit over de bodem en strijk mooi glad met je pannenlikker, verdeel hierover een mix aan besjes.
  • Bak minstens een uur in de voorverwarmde oven. De taart mag nog een beetje jiggly zijn in het midden, maar moet wel al redelijk vast zijn. Ben je bang dat de taart te donker wordt, dek ze dan af met aluminiumfolie zodat ze verder kan garen maar niet te donker wordt.
  • Laat de taart volledig afkoelen en houd ze bij voorkeur in de vorm. Serveer en bewaar op kamertemperatuur (dek af met huishoudfolie eens de taart volledig is afgekoeld).

Extra informatie

Recept en foto uit Het vegan bakboek van Marieke Wyns. Uitgeverij: Lannoo.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Probeer ook: