Recept voor vegan barbecue snack: drumsticks van oesterzwam

Voor iedereen die van kluiven houdt maar het wel vegan wil houden. Beestig lekker en favoriet bij kinderen!

bbq vegan
bbq vegan
5 from 1 vote

Recept voor vegan barbecue snack: drumsticks van oesterzwam

Een vegan barbecue snack waarmee je ieders hart verovert? Met deze vlezige drumsticks van oesterzwam én knapperig velletje is je bbq een succes.
Soort gerecht: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Bereidingstijd: 45 minutes
Porties: 4 drumsticks

Ingrediënten

  • 400 g oesterzwammen
  • 2 1/2 el olie, + extra om mee te bestrijken
  • 1 1/2 tl sojasaus
  • 25 g tapiocameel
  • 4 stengels citroengras
  • 4 rijstvellen

Bereiding

  • ‘Kam’ of scheur de oesterzwammen in dunne reepjes zoals ‘shredded’ kip. Begin bij de steeltjes en kam met een vork steeds verder richting de hoed.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de oesterzwammen op hoog vuur lichtbruin. Draai het vuur uit en schenk de sojasaus in de pan. Voeg vervolgens het tapiocameel toe.
  • Verdeel de oesterzwammen in vier porties en vorm er ovale ballen van.
  • Snijd het citroengras bij op circa 14 cm. Verwijder eventueel het buitenste blad. Steek de stengels citroengras in de vier bollen.
  • Week de rijstvellen een voor een circa 30 seconden in koud water. Leg een vel op een houten snijplank, laat het iets opdrogen zodat het plakkerig wordt en leg een oesterzwambol met citroengras op het vel. Wikkel het vel helemaal om de oesterzwambol heen, zo strak mogelijk. Herhaal dit proces met de overige drie bollen.
  •  Je kunt de ‘drumsticks’ met zowel de indirecte als de directe methode bereiden. Bij de indirecte methode heb je niet het euvel dat de rijstvellen aan het rooster kunnen blijven plakken. Als je rooster een beetje groezelig is, heb je hier kans op.

Directe methode

  • Steek de BBQ aan en creëer een matig hete directe zone. Bestrijk de drumsticks met olie en rooster ze aan alle kanten op de barbecue, tot het vel knapperig wordt.

Indirecte methode

  • Steek de BBQ aan en creëer een directe en indirecte zone. Leg de royaal ingevette drumsticks in een braadschaal en schenk er nog een scheutje olie over. Zet de schaal eerst circa 10 minuten op het directe gedeelte en draai de drumsticks af en toe om. Verschuif de schaal vervolgens naar het indirecte gedeelte, sluit het deksel van de BBQ en laat nog eens 15-20 minuten garen tot het vel knapperig geworden is.

Extra informatie

Recept en foto uit Vlam in de plant van Maartje Borst en Lisette Kreischer. Uitgeverij VBK Media
Vlam in de plant, Lisette Kreischer | 9789043931151 | Boeken | bol
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Probeer ook: