Kumpir of gevulde aardappel uit de oven met vegan kipstukjes en dilledressing
Kumpir, een origineel Turks gerecht, is een heerlijke gepofte aardappel uit de oven met smaakvolle vulling, ‘kip’ en een lekker frisse dressing. Een showstopper voor vrienden en familie!
Kumpir of gevulde aardappel uit de oven met vegan kipstukjes en dilledressing
Een gepofte aardappel met een knapperig velletje, mediterraanse kruiden, crunchy vegan kipstukjes en een smeuïge saus. Dit moét je proberen!
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Porties: 4 personen
Ingrediënten
Voor de kumpir
- 4 à 5 (middel) grote aardappelen, kruimig
- 1 el olijfolie
- 100 g plantaardige yoghurt
- 2 el gehakte bieslook
- 1 tl Zout
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 1/2 zoete paprika, fijngehakt
- 100 g geraspte wortelen
- 3 lente-uitjes, fijngehakt
- 50 g plantaarige geraspte kaas, plus extra als topping
Voor de 'kip'
- 1 bakje vegan kipstukjes, of vervang door plantaardig gehakt voor wie glutenvrij eet
- 1 el olijfolie
- 2 tl cajunkruiden
Voor de dressing
- 100 g vegan mayonnaise
- 1 el plantaardige melk
- 1/4 tl appelciderazijn
- 1 tl citroensap
- 1/2 tl mosterd
- 1 lente-uitje
- 3 takjes verse dille
- groene pepertjes en kruiden om mee af te werken, optioneel
Bereiding
- Voorverwarm de oven op 200 °C en bekleed een bakplaat met zilverpapier (het zilverpapier zorgt voor een krokante aardappelschil).
- Prik de aardappels heel goed met een vork langs alle zijden in, smeer ze in met olijfolie en schik ze op de bakplaat. Kruid af met peper en zout en zet in de oven voor minstens 45 minuten. Afhankelijk van de grootte van je aardappelen kan dit langer duren. De aardappelen zijn klaar wanneer je er makkelijk met een scherp mes doorheen kunt gaan.
- Laat de aardappelen 5 minuten afkoelen zodra ze gaar zijn. Snijd ze voorzichtig in twee helften en leg ze nog eens 10 minuten in de oven met de schil naar boven.
- Haal ze daarna uit de oven en draai ze voorzichtig om. Laat de oven aanstaan.
- Met een lepel haal je het middelste van de aardappelen eruit. Zorg dat je minstens een halve centimeter aardappel over hebt aan de rand van de schil zodat de aardappel helften stevig genoeg blijven. Doe wat je uitlepelt in een mengkom.
- Maak de vulling: Voeg de plantaardige yoghurt, de bieslook, het zout, het knoflookpoeder, de puntpaprika, de wortels en de lente-ui samen met de vegan geraspte kaas toe aan de mengkom en meng goed. Voeg eventueel een beetje extra yoghurt of plantaardige melk toe indien je de vulling te vast vindt.
- Vul de aardappel helften voorzichtig op met de vulling en bestrooi met nog wat extra geraspte kaas. Zet nog 15 à 20 minuten in de oven.
- Maak de mengkom schoon en maak hierin de dressing door de mayonaise, de vegan melk, de appelciderazijn, het citroensap en de mosterd te mengen met de lente-uitjes en dille.
- Snijd de vegan kipstukjes in kleinere stukjes, doe ze in een kommetje en giet er de olijfolie en de cajunkruiden over. Schud goed met het kommetje zodat de kipstukjes goed bedekt zijn met de olie en kruiden. Verhit een pan op een middelhooghoog vuur en doe er de vegan kipstukjes pas in wanneer de pan warm is. Dit is een belangrijke stap om zeker krokante kipstukjes te krijgen. Laat goed bakken, maar houd ze in de gaten en draai genoeg om zodat ze niet aanbranden.
- Top de aardappelen met de vegan kipstukjes en de dressing en werk eventueel af met nog wat verse bieslook, kruiden of groene pepertjes.
Extra informatie
Recept en foto uit Het Vegan Kookboek van Marieke Wyns. Uitgeverij: Lannoo


Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan