Warm zonder dons

De winter lijkt nog ver weg, maar bij het opkomen van de eerste kou nestelen we ons maar al te graag in warme donsdekens, leggen we ons hoofd neer op zachte hoofdkussens of trotseren we de kou in warme winterjassen gevuld met veertjes. De producten houden ons warm en voelen zo zacht en pluizig aan. Maar hoe krijgen we eigenlijk zoveel veren? Genoeg om een deken of een jas mee te vullen? Donsveertjes zijn – het woord zegt het zelf – vederlicht en klein, waardoor er dus heel wat nodig zijn.  Om een donsdeken te vullen zijn er gemiddeld maar liefst 75 ganzen nodig. Zoals onderzoek van Animal Rights aantoont, is de weg van de eend naar het eindproduct net iets minder zacht dan dat deken.

Dons is een laag fijne veertjes onder de stevige veren bij watervogels. Denk bijvoorbeeld aan kuikentjes die alleen nog maar een donslaagje hebben. Hoe worden deze donsveertjes nu geplukt? Meestal worden de veren op de borstkas, in de nek en onder de vleugels van dieren zoals eenden of ganzen gebruikt. Deze regio’s produceren de minst scherpe veren.

 

Foto: We Animals – Jo-Anne McArthur

 

Net zoals bij leer kunnen de veren een bijproduct van de vleesindustrie zijn, maar dit zijn echt wel uitzonderingen. Het overgrote deel van het dons dat gebruikt wordt, komt uit China, waar de dieren levend geplukt worden. Meestal worden ze op hun rug gelegd en vastgehouden tussen de knieën van de werknemer, waarna de veren vrij brutaal uit het dier worden getrokken. Dit zorgt voor pijn en open wonden, terwijl de dieren volledig bij bewustzijn zijn. Ook lopen sommige dieren gebroken vleugels of poten op door de harde aanpak van de werknemers. Zodra de dieren niet meer genoeg veren produceren, worden ze geslacht voor vlees of bv. foie gras. Gemiddeld worden ze vier keer geplukt.

In Europa is levend plukken in principe verboden, maar de wet voorziet een uitzondering tijdens de rui, waardoor er toch nog regelmatig levend geplukt wordt. Als reactie werd de RDS (Responsible Down Standard) opgericht met de belofte om dierenwelzijn te garanderen. Uit het onderzoek van Animal Rights blijkt echter dat ook dit label absoluut geen garantie biedt voor het uitsluiten van dierenleed.

 

Gelukkig zijn er wel diervriendelijke alternatieven!

We geven je graag al wat inspiratie voor wanneer je straks weer op zoek gaat naar die ideale, stijlvolle winterjas. Save The Duck heeft zijn hele merk opgebouwd rond het maken van duurzame donsjassen zonder gebruik van dieren, vaak met de typische donsjas-look. Op hun website vind je een handig overzicht van alle verkooppunten. (www.savetheduck.it)

 

Enkele andere merken met vegan jassen:

  • Hoodlamb: Nederlands vegan merk met warme, duurzame jassen gemaakt van natuurlijke vezels zoals hennep
  • Vaute Couture: één van de eerste vegan ‘fashion labels’, ontworpen en gemaakt in NYC 
  • Patagonia 

Hoodlamb

 

Vaute Couture

 

 

Ook voor warm beddengoed hoef je niet naar gespecialiseerde winkels te trekken, je kan voor dekens en kussens al synthetische varianten met polyestervulling vinden bij IKEA. Als je een meer ecologische oplossing wilt, kan je voor een vulling op basis van bamboe, tencel, hennep of kokosvezel gaan.

 

Enkele winkels/merken met vegan kussens en dekens:

 

Yumeko Tencel dekbed

 

De gure wintermaanden overleven zonder dierenleed kan dus zeker!