Vegan fishsticks

Alternatieven voor een stukje vlees op het bord kennen we al jaren in tal van vormen en variaties. Denk maar aan worstjes, hamburgers, balletjes of gehakt. Tot een aantal jaren geleden bleek een stukje vis simpelweg vervangen door een vegan variant wat lastiger. Ondertussen zijn er veel variaties beschikbaar.

Je vindt ze onder andere in het huismerk van Delhaize en Albert Heijn. Daarnaast heeft “The Dutch Weed” Sea Sticks en Sea Nuggets in hun assortiment. Ook het merk achter de bekende zeekapitein springt mee aan boord en brengt onder de naam “Iglo Green Cuisine” hun variant uit van fishsticks.

Wij hebben ze met plezier voor jullie  uitgetest (het is een lastige taak, maar iemand moet het doen) en dit was het resultaat:

Bij fishsticks is het naast de smaak eigenlijk vooral de nostalgie die het hem doet. Best wel tricky dus.

Je kan ze met wat olie in de pan bakken, in de airfryer of frietketel gooien of zelfs in de oven bereiden. Dan worden ze wel minder krokant. We bakten ze in de pan en ze kregen een heerlijk krokant korstje. Het kind in on ons werd weer blij door ze te serveren met verse spinaziepuree. We zijn er dan ook vrijwel zeker van dat deze zeesticks goedgekeurd zullen worden door een strenge kinderjury.

Kant-en-klare vlees- en visalternatieven kennen voor- en tegenstanders. Sommige vegetariërs en veganisten geven aan dat ze er geen behoefte aan hebben om de smaak en textuur van vlees of vis na te bootsen. Wij kunnen dat uiteraard heel goed begrijpen: er zijn zoveel lekkere variaties mogelijk met groenten, granen en peulvruchten dat we volledig kunnen afwijken van de klassieke “tripartite”. Voor mensen die niet vertrouwd zijn met de vegan keuken zijn deze producten echter zeer laagdrempelig. Bovendien is het ook voor doorgewinterde veganisten fijn om te kunnen smullen van een stevige portie comfort food die weinig tijd in beslag neemt.

Deze nieuwe producten zijn er nog maar eens het bewijs van dat de categorie vlees- en visalternatieven steeds beter wordt: van een heerlijk knapperige zeestick tot een goed stukje biefstuck, vegans hoeven helemaal niks te laten!

We leven in zalige tijden als VEGANS, maar de strijd is nog niet gestreden.

Onze tip voor een lekkere dip:

Meng wat verse dille of venkelloof onder je favoriete veganaise (kant-en-klaar of zelfgemaakt). Maak het sausje eventueel nog wat frisser door er wat vers citroensap onder te mengen. Heerlijk om je zeesticks in te dippen!

Smakelijk!