Vegan fishsticks

Alternatieven voor een stukje vlees op het bord kennen we al jaren in tal van vormen en variaties. Denk maar aan worstjes, hamburgers, balletjes of gehakt. Een stukje vis simpelweg vervangen door een kant-en-klare vegan variant bleek wat lastiger. Sinds kort is daar gelukkig verandering in gekomen want er is een nieuw fenomeen opgedoken op de Belgische markt: de vegan fishstick, ook wel verkocht onder de naam zeestick.

Hoog tijd om deze zeesticks eens van dichterbij te gaan bestuderen. We vonden ze onder het huismerk van respectievelijk Albert Heijn en Delhaize, onder het merk Vivera enzelfs een biologische versie van ProLaTerre.

Wij hebben ze met plezier voor jullie  uitgetest (het is een lastige taak, maar iemand moet het doen) en dit was het resultaat:

Bij fishsticks is het naast de smaak eigenlijk vooral de nostalgie die het hem doet. Best wel tricky dus. Maar wij kunnen bevestigen: deze not-so-fish-sticks moeten helemaal niet onderdoen voor die van de bekende zeekapitein en vormen een mooie aanvulling op de eerder gelanceerde visburgers van SoFine en Vivera.

Je kan ze met wat olie in de pan bakken, in de airfryer of frietketel gooien of zelfs in de oven bereiden. Dan worden ze wel minder krokant. We bakten ze in de pan en ze kregen een heerlijk krokant korstje. Het kind in on ons werd weer blij door ze te serveren met verse spinaziepuree. We zijn er dan ook vrijwel zeker van dat deze zeesticks goedgekeurd zullen worden door een strenge kinderjury.

Kant-en-klare vlees- en visalternatieven kennen voor- en tegenstanders. Sommige vegetariërs en veganisten geven aan dat ze er geen behoefte aan hebben om de smaak en textuur van vlees of vis na te bootsen. Wij kunnen dat uiteraard heel goed begrijpen: er zijn zoveel lekkere variaties mogelijk met groenten, granen en peulvruchten dat we volledig kunnen afwijken van de klassieke “tripartite”. Voor mensen die niet vertrouwd zijn met de veganistische keuken zijn deze producten echter zeer laagdrempelig. Bovendien is het ook voor doorgewinterde veganisten fijn om te kunnen smullen van een stevige portie comfort food die weinig tijd in beslag neemt.

Deze nieuwe producten zijn er nog maar eens het bewijs van dat de categorie vlees- en visalternatieven steeds beter wordt: van een heerlijk knapperige zeestick tot een bloedende biefstuck, vegans hoeven helemaal niks te laten!

Onze tip voor een lekkere dip:

Meng wat verse dille of venkelloof onder je favoriete veganaise (kant-en-klaar of zelfgemaakt). Maak het sausje eventueel nog wat frisser door er wat vers citroensap onder te mengen. Heerlijk om je zeesticks in te dippen!

Smakelijk!

Bekijk ook: