Vegan madeleines: de bekende cakes zonder ei of boter
Madeleines zijn kleine, schelpvormige cakes en een traditioneel Frans gebak. De perfecte madeleine is zacht en boterachtig en een klein beetje krokant aan de randjes. Over de naam van de madeleines doen verschillende verhalen de ronde. De meest voorkomende uitleg is dat ze vernoemd werden naar de kokkin van kardinaal Paul de Gondi die het oorspronkelijke recept bedacht zou hebben.
Vegan madeleine cakes maken zonder ei en boter
Net als de meeste Franse patisserie bevat het traditionele recept eieren en boter, maar madeleines kunnen ook gemakkelijk zonder eieren en boter gemaakt worden. In dit recept gebruiken we een combinatie van kokosolie en druivenpitolie en het ei vervangen we door bakpoeder en zetmeel. Het amandelmeel in het recept geeft de cakejes een aangename textuur. Om madeleintjes te maken, heb je een speciale bakvorm nodig. Je vindt deze in de meeste winkels waar je bakbenodigdheden kan kopen zoals Dille & Kamille of Aveve.
Vegan madeleine cakes
Ingrediënten
- 180 g sojamelk
- 145 g fijne kristalsuiker
- 200 g tarwebloem, T45
- 45 g aardappelzetmeel
- 14 g bakpoeder
- 20 g amandelmeel
- 2 g zout
- 50 g kokosolie, gesmolten
- 55 g druivenpitolie
- 5 g vanille-extract
- 20 g geraspte citroenschil, van een onbespoten citroen
Bereiding
- Meng de sojamelk en fijne kristalsuiker tot de suiker volledig is opgelost.
- Zeef in een kom de tarwebloem, het aardappelzetmeel, bakpoeder, amandelmeel en zout.
- Meng de kokosolie, druivenpitolie, gezoete sojamelk en het vanille-extract en voeg hier de gezeefde droge ingrediënten en citroenschil aan toe. Meng goed.
- Verhit de oven tot 230°C (heteluchtoven). Vet een madeleinevorm in en schep het beslag in een spuitzak. Vul de madeleinevormpjes tot twee derde met het beslag. Zet ze 15 tot 20 minuten in de oven. De madeleines zijn gaar als ze mooi goudbruin zijn.