Vegan foie gras
In meerdere landen is foie gras verboden omdat de dieren die voor de productie gebruikt worden, extreem lijden. Toch blijft foie gras voor veel mensen schrijnend genoeg een must op het menu voor de eindejaarsfeesten. Deze huisgemaakte en veganistische versie wil geen trouwe imitatie zijn, maar is een overheerlijk alternatief voor in de talrijke recepten met foie gras of uiteraard ook op toastjes.

Vegan foie gras
Ingrediënten
- 200 g verse shiitakes
- 1 el olijfolie
- 125 g zijden tofu
- 2 tl agar-agar
- 1,5 el armagnac, of cognac
- 150 ml sojaroom
- 8 el kokosolie, ontgeurd en gesmolten
- 4 el witte miso
- 4 el notenolie
- 1 snuifje nootmuskaat, gemalen
- 1 snuifje kruidnagel, gemalen
- ¼ tl koriander, gemalen
- ¼ tl zwarte peper, gemalen
- ½ tl zout
Bereiding
- Was de shiitakes en hak ze fijn. Bak ze in olijfolie in een pan op een matig vuur gedurende 8 minuten. Meng ze met de zijden tofu met behulp van een staafmixer.
- Meng de agar-agar, de armagnac en de sojaroom in een kleine steelpan. Breng aan de kook en laat 2 minuten doorkoken.
- Voeg de bereiding toe aan het mengsel van shiitakes en tofu. Voeg alle overige ingrediënten toe en mix opnieuw. Giet alles in een terrine, in kleine potjes of in metalen garneerringen en zet 4 uur in de koelkast.
- Haal de vegan foie gras net voor het opdienen uit de vorm(en). Snijd in plakjes en serveer met toasts of gebruik in recepten naar keuze ter vervanging van foie gras.
Extra informatie
Recept en foto uit Mes plats de Noël vegan. Marie Laforêt. Je kan het boek hier bestellen.


Mitchell van Voorbergen


Issy Croker
Issy Croker



