Glutenvrije pizzabodem
Met dit recept uit Plan Vegan van Nathalie Meskens maak je heerlijke veganistische glutenvrije pizzabodems.
Glutenvrije pizzabodem
Er zijn in de handel zeer veel kant-en-klare glutenvrije pizzabodems verkrijgbaar, maar ik heb er nog nooit een gegeten die zo overheerlijk en perfect was als dit recept. Als je je eraan waagt, dan beloof ik je nu al dat je zelfs nooit meer een traditionele pizza zal willen. Zo lekker is dit goedje!
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 4 pizza's
Ingrediënten
- 400 ml lauw water
- 3 tl droge gist
- 6 el olijfolie
- 1 el ahornsiroop
- 1 tl wijnsteenbakpoeder
- 80 g maïszetmeel
- 2 tl psylliumvezel
- 1 tl xantana gom
- 140 g rijstmeel
- 180 g quinoameel
- 30 g amandelmeel
- 120 g tapiocameel
- 2 tl zout
Bereiding
- Voeg het water, de gist, olijfolie en ahornsiroop samen in een maatbeker en roer goed zodat de gist oplost. Laat een tiental minuutjes staan. Als er kleine belletjes verschijnen, weet je dat je gist nog actief en bruikbaar is.
- Voeg ondertussen alle andere ingrediënten samen in een mengkom.
- Voeg het gistmengsel er langzaam aan toe en kneed het deeg tot al het water goed opgenomen is.
- Zet het deeg in een geoliede kom en dek het af gedurende een uur. Let erop dat je kom groot genoeg is, want het deeg zet nog uit door de gist.
- Verwarm ondertussen de oven voor op de warmste stand gedurende minstens 30 minuten en leg er eventueel een pizzasteen in of een platte ovenplaat.
- Verdeel na een uurtje het deeg in bolletjes ter grootte van een kleine vuist en rol op een stuk bakpapier uit tot dunne pizzabodems.
- Bak je bodem eerst een vijftal minuutjes voor vooraleer je hem gaat beleggen.
Extra informatie
Je kan die half voorgebakken bodems ook perfect invriezen voor een volgende keer.
Recept en foto’s uit : Plan Vegan, Borgerhoff & Lamberigts. Copyright fotografie Bram Debaenst.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!