Hennepburgers met shiitakes
Heerlijk stevige hennepburgers met shiitake.
Hennepburgers met shiitakes
Heerlijk stevige burgers met hempfu en shiitake.
Porties: 4 burgers
Ingrediënten
Voor de burgers
- 1 scheut olijfolie
- 2 uien, middelgroot, in ringen
- ½ tl agaragar, optioneel
- ½ tl zout
- 120 g kidneybonen
- peper
- zout
- 1 tl komijn
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 el sojasaus, of tamari
- 200 g hempfu, een soort tofu gemaakt van hennep te verkrijgen in een natuurwinkel, of vervang het eventueel door tofu
- 1 el milde olijfolie
- een handvol zonnebloempitten
- 3 opgehoopte el kikkererwtenmeel, of een ander glutenvrij meel
Voor de shiitakes
- 100 g shiitakes
- 1 tl paprikapoeder
- 1 el sojasaus, of tamari
Erbij
- broodjes
- enkele blaadjes sla
- vegan mayo , of ketchup
- ui, gebakken
Bereiding
- Verhit een beetje olijfolie in de pan. Bak de uiringen met een snufje zout in een 5-tal minuten bruin, terwijl je blijft roeren.
- Gebruik de helft van de ui voor de burgers en houd de andere helft opzij als topping.
- Doe alle ingrediënten voor de burger (behalve het kikker- erwtenmeel en de zonnebloempitten) in een food processor en mix tot je kleverig ‘deeg’ krijgt. Er mogen nog wat brokjes in zitten voor de structuur.
- Doe het ‘deeg’ in een kom en voeg de zonnebloempitten en het kikkererwtenmeel toe.
- Maak je handen nat en vorm 4 grote of 6 kleinere ballen. Zet ze 15 minuten in de koelkast.
- Bak de burgers in een beetje olijfolie aan beide kanten goudbruin. Zet opzij en houd warm, samen met de gebakken uien.
- Bak ondertussen de shiitakes enkele minuten in een beetje olijfolie en kruid met een snufje paprikapoeder. Blus met 1 eetlepel shoyusaus.
- Beleg de broodjes met sla, mayo of ketchup, gebakken uien en de burgers.
- Serveer met verse frietjes uit de oven en/of een fris slaatje.Smakelijk!
Extra informatie
Recept en foto’s van Ellen Charlotte Marie: Everyday Vegan, Uitgeverij Lannoo.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!