Vegan zweedse gehaktballen van bloemkool met witte saus en veenbessen

Ikea bij je thuis brengen zonder meubels te kopen? Probeer het met dit recept voor vegan Zweedse gehaktballetjes met veenbessen. Comfortfood, kindvriendelijk én vegan: smaklig måltid!  





plantaardige balletjes
plantaardige balletjes
5 from 1 vote

Vegan zweedse gehaktballen van bloemkool met witte saus en veenbessen

Met dit vegan recept voor Zweedse balletjes overtuig je iedereen! Je maakt ze van bloemkool en cannellini bonen. Werk af met een heerlijke witte saus van witloof en witbier en serveer met hasselback aardappelen en een zoete veenbessensaus.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Voorbereiding: 40 minutes
Bereidingstijd: 35 minutes
Opstijven: 30 minutes
Totaal: 1 hour 45 minutes
Porties: 10 personen

Ingrediënten

Gehaktballetjes

  • 1 grote bloemkool, in roosjes
  • 500 g cannellini bonen
  • een handvol peterselie
  • nootmuskaat, naar smaak
  • zout, naar smaak
  • 100 g zeebeschuit, het kruim, (of gewoon broodkruim)
  • 200 g amandelmeel
  • 50 g bloem
  • 100 g plantaardige boter

Saus

  • 1 grote witte ui, in blokjes
  • 2 stuks appel, in blokjes
  • 2 grote stronken Belgisch witloof, in grove stukken
  • 35 g plantaardige bakboter
  • 70 g bloem
  • 2 cl cognac
  • 250 ml witbier, (bv. Space Cadet van 'T Verzet - Anzegem)
  • 500 ml groentebouillon
  • 500 ml plantaardige room
  • 40 g mosterd
  • 4 el tamari, (of sojasaus)

Hasselback aardappelen

  • 2 kg aardappelen
  • neutrale olie
  • witte peper , naar smaak
  • zout, naar smaak

Veenbessen

  • 750 g diepvries veenbessen
  • 250 g suiker
  • 1 tl gedroogde roze bessen

Afwerking

  • een pakje erwtaspergescheuten, (optioneel)
  • een handje peterselie

Bereiding

Gehaktballen

  • Cutter (of hak heel fijn) de bloemkoolroosjes samen met de uitgelekte witte bonen en peterselie.
  • Meng met de overige ingrediënten.
  • Maak balletjes van ongeveer 35 gram. Laat minimum 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Bak de gehaktballen in plantaardige boter rondom mooi bruin.

Saus

  • Bak de ajuin, appel en witloof in plantaardige boter bruin.
  • Blus met de cognac en laat de alcohol uitkoken. Meng met de bloem, laat goed uitbakken.
  • Voeg het witbier en de groentebouillon geleidelijk toe. Laat de alcohol mooi uitkoken, voeg de room, mosterd en tamari toe en laat even inkoken. Mix het geheel glad.

Hasselback aardappelen

  • Maak inkepingen in de (ongeschilde) aardappelen. Besprenkel met de olie en kruid met peper en zout.
  • Bak (afhankelijk van de grootte van de aardappels) ca 35 minuten in een oven van 190 graden.

Veenbessen

  • Warm de veenbessen en roze bessen met de suiker op een laag vuurtje. Serveer koud of warm.

Presentatie

  • Doe een ruime hoeveelheid witte saus in je bord. Schik de Hasselback patatjes en de gehaktballetjes in het bord. Drizzle wat van de veenbessen over het geheel. Werk af met de scheuten en peterselie.

Extra informatie

Recept van Laurence Van Cauter - Cultuurcentrum De Grote Post Oostende ontwikkeld voor ChefsproVeggie. Foto door Foodphoto.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Probeer ook: