Vegan stifado van seitan met feta en miso

Klaar voor een culinaire reis naar het zonnige Griekenland? We combineren het beste van de Mediterrane keuken met verrassende umami-smaken. De kruidige seitan, zachte sjalotten en een rijke saus van rode wijn, miso en specerijen zorgen voor een hartverwarmend gerecht dat in slechts 35 minuten op tafel staat. Afgewerkt met romige vegan feta is dit recept een perfecte keuze voor een feestelijk diner of een doordeweekse verwenmaaltijd. Serveer het met orzo en een frisse andijviesalade.

recept miso
recept miso
5 from 1 vote

Vegan stifado van seitan met feta en miso

Stifado is een traditioneel Grieks stoofpotje. Deze vegan versie met seitan en miso moet je gewoon proberen!
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Voorbereiding: 20 minutes
Bereidingstijd: 15 minutes
Totaal: 35 minutes
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 400 g seitan
  • olijfolie
  • 450 g sjaloten
  • 100 g tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en gehalveerd
  • 1 tl komijnpoeder, (bij voorkeur zelf geroosterd en gemalen)
  • 1 pijpje kaneel
  • 4 kruidnagels
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 takje rozemarijn
  • 375 ml rode wijn
  • 50 g rozijnen
  • 2 el (kokosbloesem)suiker
  • 1 el donkere miso
  • peper
  • zout
  • 125 g vegan feta*
  • Lekker met orzo, andijvie en een dressing

Bereiding

  • Snij de seitan in blokjes. Verhit een koekenpan, voeg een scheut olijfolie toe en bak hierin de seitanblokjes krokant.
  • Pel de sjalotjes en snipper ze fijn. Fruit ze in wat olijfolie tot ze zacht en glazig zijn.
  • Bak in een andere pan de tomatenpuree even aan, zo wordt die minder zuur. Voeg de specerijen, de knoflook en kruiden toe en leng aan met de rode wijn.
  • Doe de rozijnen en de gefruite sjalotjes erbij en laat ongeveer 10 minuten sudderen. Voeg de kokosbloesemsuiker en de miso toe, samen met peper en zout naar smaak. Doe de seitan erbij en laat nog even verder sudderen.
  • Schep de stifado in borden en verkruimel wat feta boven elke portie.
  • Lekker met gekookte orzo (Griekse pasta) erbij, en een salade van andijvie met een eenvoudige dressing.
  • Tip: Net zoals bij andere stoofschotels, smaakt dit gerecht de tweede dag nog beter. De smaken krijgen dan de tijd om heerlijk te versmelten.

Extra informatie

*te koop in de biowinkel. Of maak hem zelf met dit eenvoudige recept voor vegan feta of door tofublokjes te marineren in een mengeling van citroensap, azijn, flink wat zout en edelgistvlokken. Of gebruik het vocht van gepekelde citroenen** als marinade.
**Maak zelf gepekelde citroenen: neem een schone glazen pot en schep er een eetlepel zout in. Snijd een aantal citroenen in partjes maar niet helemaal tot het einde, zodat ze nog met een klein stukje aan elkaar vasthangen. Stop de citroenen in de pot en schep in elke citroen een eetlepel zout. Stamp de citroenen vervolgens stevig aan, zodat er geen lucht tussen zit en de citroenen helemaal onder het citroensap staan. Eventueel kan je extra citroensap toevoegen. Zet voor de zekerheid een (glazen) gewichtje op de citroenen. Sluit de pot en laat hem een maand op kamertemperatuur staan. Na een maand kun je de citroenen gebruiken. Bewaar de pot in de koelkast, waar de citroenen tot een jaar houdbaar zijn.
Recept en foto uit Gewoon plantaardig van Leentje Speybroeck en Lieve Ferdinande, Velt vzw. Foto’s ©Wout Hendrickx
gewoon plantaardig kookboek
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: