Waterzooi met witte bonen en citroenmelisse-olie
Hou je van echte klassiekers op je bord? Dan is deze waterzooi iets voor jou. Met de citroenmelisse-olie geef je er een extra frisse toets aan.
Wout Hendrickx
Waterzooi met witte bonen en citroenmelisse-olie
Een heerlijke kom dampende waterzooi, vol groenten. Het ideale gerecht voor een koude regenachtige dag.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Ingrediënten
- 300 g wortelen
- 300 g aardappelen
- 300 g prei
- 5 takjes tijm
- 4 laurierbladeren
- 0.5 tl geraspte nootmuskaat
- olijfolie
- 250 ml groentebouillon
- half glas witte wijn, optioneel
- 400 g gekookte witte bonen, (cannellinibonen of andere grote bonen)
- 250 ml sojaroom
Voor de citroenmelisse-olie
- een bosje citroenmelisse
- 50 ml olijfolie
- 50 ml citroensap
- Peper
- Zout
Bereiding
- Als de wortelen en aardappelen jong zijn, hoef je ze niet te schillen. Borstel ze grondig en spoel goed na.
- Snijd de wortelen, aardappelen en prei in stevige stukken (5 bij 5 cm). Was de prei grondig.
- Stoof de prei met de wortelen, tijm, laurier en nootmuskaat een paar minuten in een scheutje olijfolie in een ruime kookpan. Voeg de aardappelen toe en blus met de bouillon en de wijn, als je die gebruikt. Breng aan de kook en laat pruttelen tot de groenten beetgaar zijn. Voeg de bonen en de sojaroom toe en laat nog een paar minuten koken tot de groenten zacht zijn. Breng op smaak met peper en zout.
- Mix voor de citroenmelisse-olie de citroenmelisse met de olijfolie en het citroensap. Breng op smaak met peper en zout.
- Serveer de waterzooi in diepe borden of kommen en werk af met de olie en een takje citroenmelisse.
Extra informatie
Recept en foto uit het kookboek Gewoon plantaardig van Velt.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
Comments are closed.