Luchtige vegan cake met rum en een vulling van kokosslagroom

Als je van rum en kokos houdt, dan zal deze vegan cake gegarandeerd in de smaak vallen! Door stukjes ananas aan de vulling toe te voegen, maak je er meteen een Piña colada-cake van. De afwerking met geraspte kokos ziet er prachtig uit, wat deze cake heel geschikt maakt om te serveren bij een feestelijke gelegenheid.

vegan cake-rum-kokos
vegan cake-rum-kokos
5 from 1 vote

Luchtige vegan cake met rum en een vulling van kokosslagroom

Een luchtige cake met rum en kokos die je perfect kan serveren bij een feestelijke gelegenheid.
Soort gerecht: Dessert
Bereidingstijd: 50 minutes
Porties: 8 personen

Ingrediënten

Voor de cake

  • 175 g bloem
  • 140 g suiker
  • 2 tl bakpoeder, (+/- 8g)
  • 75 g geraspte kokos
  • 180 ml volvette kokosmelk, (uit een blikje)
  • 60 ml neutrale olie
  • rasp en sap van 1 biologische limoen
  • 1 tl vanille-extract, (of ½ theel. vanillepoeder of zaadjes van 1 vanillestokje)
  • 30 ml (kokos)rum, (of extra kokosmelk)

Voor de vulling:

  • 1 blik kokosmelk, (dat je 1 dag tevoren omgekeerd in de koelkast zet) Of vervang door 300g kokosyoghurt die je minstens 3 uur laat uitlekken
  • 30 g poedersuiker
  • stukjes ananas, (optioneel)

Voor de afwerking

  • 50 g kokosschaafsel, evt. geroosterd

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de bakvorm met bakpapier en vet de bodem en rand in. Voor deze cake kan je een springvorm met een diameter van 20 cm gebruiken of een vierkante vorm van 18 x 18 cm.
  • Meng de bloem, suiker, het bakpoeder, ½ theelepel zout en de geraspte kokos in een kom.
  • Meng in een andere kom de kokosmelk, olie, de limoenrasp en de helft van het sap (of al het sap als je van zuur houdt), de vanille en rum. Meng de natte en de droge ingrediënten en doe het beslag in de springvorm.
  • Bak in het midden van de oven in ± 40 minuten gaar. Een houten satéprikker die in het midden van de cake gestoken wordt moet er droog, of misschien met wat kruimels eraan, uit komen. Neem de cake uit de oven en laat helemaal afkoelen op een rekje.
  • Maak ondertussen de kokosslagroom volgens de instructies in dit recept.
  • Besmeer de cake met de kokosroom of uitgelekte kokosyoghurt, voeg eventueel stukjes ananas toe en bestrooi helemaal met kokosschaafsel. Snijd de taart in punten of vierkanten.

Extra informatie

Recept uit Dosia bakt vegan van Dosia Brewer. Fontaine uitgevers. Fotografie: © Eric van Lokven
 
Dosia bakt vegan
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: