Budgetrecept: BBQ-tempeh burgers 

Fan van vegan burgers en op zoek naar één die net iets anders is? Probeer deze vegan tempehburgers met smoky bbq-saus dan eens! Tempeh is gemaakt uit sojabonen en bovendien erg eiwitrijk! Nog niet helemaal overtuigd? Je maakt de burgers al voor € 1 per persoon!

plantaardige burgers
plantaardige burgers
No ratings yet

BBQ-tempeh burgers

Deze bbq-tempehburgers zitten vol eiwitten én hebben een verrassend ‘broodje’. De combinatie van yoghurtsaus en bbq-saus maakt ze fris én smoky!
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Bereidingstijd: 30 minutes
Porties: 10 burgertjes

Materiaal

  • oven
  • Koekenpan
  • Keukenmachine
  • Tapasprikkers

Ingrediënten

Voor de broodjes:

  • 3 grote zoete aardappels, in 20-24 plakken
  • 2 el olijfolie
  • 1 rode ui, in ringen
  • 3 tomaten, in plakken
  • 100 g sla , naar keuze
  • 100 g plantaardige yoghurt
  • 2 el citroensap
  • ½ tl knoflookpoeder
  • Peper en zout, naar smaak

Voor de burgertjes:

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 wortels, in blokjes
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 400 g tempeh, in blokjes
  • 400 g kikkererwten, uitgelekt, of cannellinibonen uit blik
  • 2 el tomatenpuree
  • 50 g glutenvrije havermout
  • 2 el sojasaus, of tamari
  • 100 g vegan BBQ-saus
  • Peper en zout, naar smaak

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Leg de plakken zoete aardappel op de bakplaat. Besprenkel licht met de olijfolie en bestrooi met wat zout. Rooster in 25-30 minuten zacht en gaar.
  • Maak in de tussentijd de tempeh burgertjes. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook 3 minuten. Voeg de wortel toe en bak een paar minuten mee. Voeg het gerookte paprikapoeder, het komijnpoeder en wat peper en zout toe en bak een paar minuten, of tot de wortel zacht is.
  • Schep de gebakken groenten in de keukenmachine en voeg de tempeh, kikkererwten of cannellinibonen, tomatenpuree, havermout en sojasaus toe en mix het tot een dikke massa. Is het nog te plakkerig? Voeg dan extra havermout toe. Is het juist te droog? Voeg dan een beetje olijfolie of wat water toe.
  • Maak van de massa acht tot twaalf kleine burgertjes met je handen. Wil je ze wat extra smaak geven? Smeer de burgertjes dan nog even in met wat BBQ-saus.
  • Verwarm de overige olijfolie in de koekenpan op middelhoog vuur. Bak de burgertjes in 3-4 minuten aan beide kanten gaar. Leg de burgers daarna apart op een bord met keukenpapier.
  • Maak als laatste de yoghurtsaus. Mix de plantaardige yoghurt met het citroensap, het knoflookpoeder en wat peper en zout naar smaak in een schaaltje en zet opzij.
  • Neem twee plakken zoete aardappel om een burgertje te maken. Leg eerst het burgertje op een plak zoete aardappel en leg er dan de sla, een plakje tomaat en wat ui op. Schep daarop wat van de yoghurtsaus en leg de andere plak zoete aardappel erop. Steek er eventueel een tapasprikker in. Herhaal deze stap tot je alle burgertjes hebt gemaakt.

Extra informatie

Recept en foto uit Every day vegan budget friendly van Lenna Omrani, uitgeverij Kosmos.
Every Day Vegan Budget Friendly (e-book) | Lenna Omrani | Wetenschap &  Techniek | 9789043923897 | Standaard Boekhandel
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: