Smaakvol broodje pulled jackfruit met smokey vegan bbq-saus

Heb je wel al eens gehoord van jackfruit? Jackfruit, ook wel nangka genoemd, is een tropische vrucht die wel tot 40 kg zwaar kan worden. Omwille van de vlezige structuur wordt het vruchtvlees soms als vleesvervanger gebruikt. Het vruchtvlees heeft een neutrale smaak en neemt daardoor heel goed smaken op. Je kan jackfruit gebruiken in heel wat bereidingen zoals vegan stoverij of stoofpotjes en curry’s. Jackfruit is ook uitermate geschikt om het vruchtvlees uit elkaar te trekken ter vervanging van pulled pork zoals in dit recept. In combinatie met een heerlijke, rokerige barbecuesaus lik je je vingers erbij af! Serveer deze broodjes gerust aan je niet-vegan vrienden, wedden dat ze er niet genoeg van kunnen krijgen?

pulled-jackfruit-barbecue
5 from 1 vote

Smaakvol broodje pulled jackfruit met smokey vegan bbq-saus

Dit broodje pulled jackfruit met bbq-saus en appel is volledig sojavrij. De combinatie van smokey en zoete smaken is om je vingers bij af te likken.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Bereidingstijd: 25 minutes
Porties: 4 porties

Ingrediënten

  • 500 g jonge jackfruit, uit blik
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl currypoeder
  • 100 ml vegan bbq-saus, bv. Biona
  • 1 el olijfolie
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • peper
  • zout
  • 4 vegan broodjes, naar keuze
  • 1 appel, in dunne reepjes
  • 100 g rode kool, vers en in reepjes

Optioneel

  • Koriander

Bereiding

  • Verwarm de oven voor tot 180 °C.
  • Trek de stukken jackfruit uit elkaar met je handen. Spoel de stukken jackfruit daarna heel goed af met koud water. Doe ze vervolgens in een kom.
  • Voeg het gerookte paprikapoeder, komijnpoeder, kerriepoeder en de BBQ-saus toe en roer alles goed door elkaar. Dek de kom af met plasticfolie en zet hem opzij. Zo trekken de kruiden er goed in.
  • Verhit de olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook ongeveer 3 tot 4 minuten.
  • Voeg vervolgens de jackfruitmix toe en bak deze 5 minuten mee op middelhoog vuur. Roer regelmatig door. Voeg peper en zout toe naar smaak.
  • Verdeel de inhoud van de pan over een ovenschaal en bak de jackfruitmix ongeveer 7 minuten in de oven.
  • Snijd de broodjes open en beleg ze met de barbecue-jackfruit mix. Verdeel wat reepjes appel, rodekool en eventueel verse koriander eroverheen.

Extra informatie

Recept en foto uit Everyday Vegan van Lenna Omrani, Kosmos Uitgevers.
 
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: