Chinese kool en shiitake uit de wok met noedels en teriyaki

Teriyaki is een heerlijke Japanse saus die het ideale evenwicht houdt tussen zoute, zure en zoete smaken. De smaakmaker past perfect bij een wokgerecht of noedels. Teriyakisaus wordt ook wel gebruikt om tofu te marineren, maar in dit recept kiezen we voor krokante Chinese kool, wortel en vlezige shiitake. Verwacht je aan een explosie van smaken en texturen!

Dit recept is bovendien glutenvrij als je boekweit- of rijstnoedels gebruikt en de sojasaus vervangt door tamari.

wok-teriyaki-shiitake-glutenvrij
wok-teriyaki-shiitake-glutenvrij
5 from 4 votes

Chinese kool en shiitake uit de wok met noedels en teriyaki

Gewokte Chinese kool en shiitake met noedels in een heerlijke teriyakisaus.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Bereidingstijd: 30 minutes
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 150 g sobanoedels, (Heb je het graag glutenvrij? Kies dan rijst- of boekweitnoedels.)
  • 1 el sesamolie
  • 1 ui, in dunne halve maantjes
  • 1 teentje look, geplet en fijngesneden
  • ¼ rood pepertje, in fijne ringetjes
  • 1 snuifje zeezout, fijn en wit
  • 10 shiitake, vers, harde steeltjes verwijderd en in fijne reepjes
  • 1 kleine wortel, julienne gesneden
  • 10 bladeren van Chinese kool, groot, in reepjes van 1 cm, wit en groen gescheiden
  • 5 lente-uitjes, fijngesneden, zowel het wit als het groen

Voor de teriyaki:

  • 2 el gembersap
  • el rijststroop
  • 5 el sojasaus, (glutenvrij: vervang de sojasaus door tamari)
  • 6 el appelsap, niet te zoet, eerder zoetzuur
  • 2 el sesamolie, geroosterd
  • el rijstazijn

Bereiding

  • Breng ruim water aan de kook en kook de sobanoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel ze goed af onder koud water.
  • Meng ondertussen alle ingrediënten voor de saus.
  • Verwarm de sesamolie in een grote pan of wok en sauteer de ui, de look en het rode pepertje. Voeg een snuifje fijn wit zeezout toe. Zo geeft de ui het vocht vrij en hoef je geen olie toe te voegen om aanbranden te voorkomen.
  • Voeg de shiitakes, wortelreepjes en hardere witte reepjes Chinese kool toe en sauteer 3 minuutjes. Voeg indien nodig een scheutje water toe om aanbranden te voorkomen.
  • Leg de sobanoedels op de groenten in de pan en daarbovenop de groene reepjes Chinese kool.
  • Giet de saus over de noedels en de groenten en sluit de pan met een deksel.
  • Laat alles een 2-tal minuten stomen.
  • Neem het deksel van de pan en voeg de lente-ui toe. Meng de noedels, saus en groenten goed.

Extra informatie

Recept en foto uit Vegans are better lovers. Viviane Van Dyck. Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts.
 
Book-Vegans are better lovers
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: