Hoe word je vegan? 10 tips voor vegan beginners

Heb je je voorgenomen om vegan te worden? Fantastische keuze! Je zal al snel merken dat het veel gemakkelijker is dan je denkt. Van heerlijke vegan recepten tot handige supermarktlijstjes: alles werd al voor je uitgewerkt. Bovendien komen er elk jaar ontelbaar veel nieuwe vegan producten bij in de supermarkt en breiden steeds meer restaurants de kaart uit met plant-based gerechten. 2022 is ongetwijfeld het beste jaar om vegan te worden!

Dat neemt natuurlijk niet weg dat je eetgewoonten en levensstijl veranderen niet altijd zomaar van een leien dakje gaat. Daarom geven we je graag enkele tips mee.

1. Vegan op je eigen tempo

Er is geen uitgelijnd stappenplan om vegan te worden. De een kiest ervoor om van de ene dag op de andere alle dierlijke producten te vermijden, terwijl de ander liever geleidelijk aan wil verkennen. Het enige wat telt, is dat het voor jou werkt op lange termijn.

2. Zo blijf je gemotiveerd

Wanneer het gaat om gewoonten aanpassen, is motivatie doorslaggevend. Houd voor jezelf bij welke voordelen je ondervindt. Sta ook even stil bij de redenen waarom je vegan wil worden. Schrijf deze op zodat je ernaar kan terugkijken als je het even moeilijk hebt. Je verder verdiepen in deze onderwerpen kan helpen. Zoek bijvoorbeeld enkele documentaires over veganisme op of lees blogposts over het aspect dat jou het meeste motiveert. Dit zal ook van pas komen wanneer iemand je lastige vragen stelt.

vegan challenge

3. Laat je begeleiden

Je staat er niet alleen voor! Elk jaar inspireren en begeleiden we tienduizenden mensen die vegan willen uitproberen. Onze Try Vegan-campagne biedt je alle praktische informatie en inspiratie die je nodig hebt om van jouw vegan verhaal een succes te maken.

4. Houd het eenvoudig

Start met gerechten die je kent en graag eet en probeer geleidelijk aan nieuwe dingen uit. Alles wat je lekker vindt, kan ook gewoon vegan! Denk maar aan vegan vol-au-vent, hamburgers of vegan stoverij. Houd de ingewikkeldere recepten of kooktechnieken voor wanneer je wat meer tijd hebt.

vegan-volauvent

5. Wees mild voor jezelf

Heb je per ongeluk iets gekocht dat niet vegan was of was je je motivatie even kwijt? Wees niet te streng voor jezelf. We leven in een wereld waar dierlijke producten nog steeds de norm zijn. Vegan worden is een leerproces en iedereen vergist zich wel eens. Laat je niet ontmoedigen. Geduld, ervaring en Google zorgen ervoor dat het steeds gemakkelijker zal gaan.

vegan met vrienden

6. Ga op ontdekkingstocht

Een vegan lifestyle ontdekken is echt een verrijking. Sta niet te veel stil bij de dingen die je niet meer ‘mag’ maar geniet van alle nieuwigheden en smaken die je nu leert kennen. Ga naar een andere supermarkt, probeer een volledig nieuw gerecht uit of stap eens binnen in een vegan restaurant. Je zal versteld staan hoeveel er te ontdekken valt.

7. Zoek vegan bondgenoten

Of het nu digitaal is of in je dichte omgeving, veel mensen vinden het leuk om iemand stand-by te hebben waar ze vragen aan kunnen stellen of ervaringen mee kunnen delen. De Try Vegan-challenge heeft een eigen Facebook-groep waarin je vragen kan stellen aan ervaren vegans en andere deelnemers. Hulpkanalen zijn belangrijk en het is nog leuker als je iemand kent die meedoet. Misschien kan je wel een vriend, collega of familielid overtuigen?

8. Laat je inspireren

Hoe meer gerechten, verhalen en tips je voorbij ziet komen, hoe gemakkelijker het voor je wordt. Er zijn heel wat vegan blogs, influencers, vegan kookboeken en docu’s die je verder kunnen inspireren.

9. Vergeet je vitamine B12 niet

Je wacht best niet te lang met het nemen van een vitamine B12-supplement. Deze vitamine wordt aangemaakt door bacteriën en is onder andere belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel. Door verbeterde hygiëne krijgen we deze vitamine niet meer binnen via plantaardige voeding. Niks om je zorgen over te maken, maar wel belangrijk om aan een supplement te denken.

vegan tips

10. Geniet ervan!

De meeste vegans die wij kennen zeggen dat de enige spijt die ze hebben, is dat ze er niet eerder mee begonnen zijn. Het voelt heel goed om te weten dat je niet meer bijdraagt aan overbodig dierenleed. Daar mag je best trots op zijn!

Wil je graag meteen werk maken van je goede voornemens?

Schrijf je in voor Try Vegan en krijg een gratis startersgids met nog meer praktische tips en informatie.

Lees ook: