Vegan is …

tramcampagne BE Vegan

Vegan is… veel meer dan je denkt!

Met onze tramcampagne #veganis werd het straatbeeld in Antwerpen en Gent zes weken lang gekleurd met krachtige en positieve statements over vegan. Hoewel dierenleed en klimaatverandering ontegensprekelijk staalharde argumenten zijn, zeggen ze niet veel over wat vegan allemaal te bieden heeft. En dat is veel meer dan je misschien denkt… Je ontdekt het hier.

Vegan is… fun!

 Out with the old, in with the new. Ontdek leuke, hippe hotspots en zet je tanden in een stevige vegan burger met zoete aardappelfrietjes. Of maak het gewoon gezellig in je eigen keuken, want vegan koken is heel gemakkelijk en ontspannend. De mogelijkheden zijn eindeloos. Als creatieve hobbykok kan je met heerlijke recepten aan de slag gaan, maar je kan net zo makkelijk een snel geïmproviseerde lekkere maaltijd op tafel zetten. Vegans hebben geen fun? Think again! Een zomerse bbq met vrienden of een heerlijk uitgebreide brunch met een glaasje cava, het is allemaal perfect mogelijk.

vegan is fun tramcampagne BE Vegan

Vegan is… gezond!

Meer groenten, granen en peulvruchten en minder verzadigde vetten en zout. Met vegan doe je niet enkel je smaakpapillen, maar ook je gezondheid een plezier. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat wie vegan eet, minder risico loopt op hart- en vaatziekten, diabetes type II en verschillende soorten kanker. Een vegan voedingspatroon is bovendien geschikt voor iedereen, voor elke leeftijd en ook voor sporters.

Vegan is… gemakkelijk!

Een vol au vent of stoverij? De meeste klassiekers zijn supergemakkelijk vegan te maken. Bovendien zijn veel gerechten in een mum van tijd klaar, zoals wok, curry of pasta. Je inkopen doe je gewoon in de supermarkt om de hoek waar je naast voeding ook vegan verzorgingsproducten vindt. Geen zin om te koken? Dan kan je kiezen uit tal van kant-en-klare opties. Boodschappen hoef je trouwens minder vaak te doen, want plantaardige ingrediënten blijven een pak langer vers en veilig. Kortom, eens je van vegan een gewoonte gemaakt hebt, win je er zelfs tijd mee!

Vegan is… gevarieerd!

Er bestaan ontzettend veel verschillende vegan ingrediënten die je naar hartelust kan combineren. Door de focus te verleggen naar plantaardig, leer je automatisch om meer variatie te brengen in je eetpatroon dankzij een diversiteit aan groenten, peulvruchten, vleesvervangers en andere vegan ingrediënten. De saaie boterhammen worden al eens vaker vervangen door een kleurrijke smoothiebowl met chiapudding of een snelle wrap met groenten. Vegan uitproberen, is de ideale kans om vastgeroeste eetgewoontes los te laten en plaats te maken voor meer creativiteit.

Vegan is… goedkoop!

Vegan past binnen elk budget. Door geen dure producten zoals vlees of vis te kopen, spaar je al heel wat geld uit. De goedkoopste producten in elke winkelkar zijn sowieso vegan. Denk aan rijst, granen, peulvruchten en seizoensgroenten. Met deze goedkope basisingrediënten kan je volop variëren om voedzame en lekkere maaltijden klaar te maken. Bij discounters zoals Aldi en Lidl vind je sojamelk en vleesvervangers. Bovendien kan je je voeding langer bewaren waardoor je minder risico loopt om producten die je niet op tijd gebruikt hebt te moeten weggooien. Voedselverspilling is niet alleen erg jammer, het is ook weggegooid geld.

Vegan is… lekker!

We zouden je makkelijk het water in de mond laten lopen door heerlijke gerechten op te sommen als romige groentenlasagne en decadente chocoladetaart, maar vegan moet je vooral zelf proeven! Trakteer jezelf op een etentje in een van de talrijke vegan friendly restaurants van België of probeer een van onze overheerlijke recepten.

Vegan is… verrassend!

Een sneaker uit ananas of een leren jas van cactus, vegan staat voor innovatie en creativiteit. Die vind je ook terug in vegan voeding. Ontdek rijke, diepe umamismaken of friszure fermentaties. Door je in de vegan keuken te verdiepen, val je van de ene culinaire verbazing in de andere. Maar vegan kan ook net verrassend eenvoudig zijn. Er zijn vast heel veel zaken waarvan je nog niet wist dat ze vegan waren zoals Mon Chéri of speculoos. Kortom, vegan ontdekken is een verrijking!

Vegan is… veelzijdig!

Worst met appelmoes of liever een pittige pad thai? Van simpele boerenkost tot fine dining, met vegan kan je werkelijk alle kanten op. Bekende groenten smaken verrassend anders door ze te grillen, stomen, frituren of marineren. Schoenen en accessoires vind je binnen elke stijl en elk budget. Of je nu topsporter, drukke ouder of student bent, een vegan lifestyle is zo divers dat je die helemaal kan invullen zoals je zelf wil!

Vegan is… logisch!

Dieren eten mag dan wel de norm zijn in onze huidige maatschappij, dat is lang niet altijd zo geweest en helemaal niet zo logisch als je misschien denkt. Om vlees en zuivel te produceren, worden heel veel water en andere belangrijke en schaarse grondstoffen verspild. Bovendien veroorzaken de veehouderijen en slachthuizen immens veel dierenleed. Ten slotte is er ook nog de gigantische impact op het klimaat en biodiversiteit.

Vegan is lekker, gezond, gemakkelijk én een pak duurzamer dan een Westers dieet vol dierlijke producten. Do we need to say more?

STEUN ONZE CAMPAGNES

Met onder meer indrukwekkende tramcampagnes, Vegan Summer Fest, en de Belgian Vegan Awards zetten we vegan keer op keer in de kijker! Met heerlijke recepten, inspirerende blogs en onze Try Vegancampagne maken we de overstap naar vegan inspirerend & gemakkelijk. Help jij ons om vegan nog meer mainstream te maken? Dankzij jouw gift kunnen we horeca, ondernemers & consumenten inspireren en campagne blijven voeren.

Een maandelijkse gift is de beste manier om ons te steunen en kan al vanaf €3/maand.