Is mijn outfit vegan? Herken vegan kleding met deze tips
Een vegan levensstijl gaat niet alleen over wat je eet. Als veganist wil je dierenleed op zo veel mogelijk vlakken vermijden. De mode-industrie is helaas niet altijd even diervriendelijk. Veel kledingstukken en accessoires bestaan uit materialen zoals wol of leder waarvoor dieren onnoemelijk lijden. Daarnaast zijn de arbeidsomstandigheden waarin veel kledingstukken gemaakt worden verre van ideaal en zijn niet alle kledingstukken even duurzaam. Daarom gidsen we je door labels en stoffen, zodat je straks een duurzame en stijlvolle vegan outfit kan scoren.
Vegan stoffen
Katoen
Katoen is een natuurlijke stof die gemaakt wordt van de katoenplant. Katoen is licht en luchtig waardoor het een ideale stof is voor kledij. Onder meer jeans is gemaakt van katoen.
Linnen
Ook linnen is een natuurlijke stof op basis van de vlasplant. Linnen is een hele sterke stof, maar valt soepel en luchtig, waardoor het ideaal is voor zomerkledij. Linnen vind je ook vaak terug in gordijnen en tafelkleden.
Hennep
Hennep is een natuurlijke, lichte stof die gemaakt wordt van de vezels van de hennepplant. Qua textuur is de stof vergelijkbaar met linnen, waardoor ze ook erg geschikt is voor losse, zomerse kledij.
Viscose
Viscose is de kunstmatige stof die een beetje doet denken aan zijde. Viscose wordt gemaakt van houtpulp en wordt gebruikt voor onder meer T-shirts, bloesjes en jurken. De stof is iets minder sterk dan katoen, maar valt ook vrij soepel.
Bamboe
Kledij van bamboe is de laatste jaren aan een opmars bezig, omdat het een van de meer duurzame stoffen op de markt is. De stof wordt gemaakt van de vezels van de bamboeplant.
Acryl
Acryl is een synthetische stof die voornamelijk gebruikt wordt als de goedkopere tegenhanger van wol. Acryl is eigenlijk een soort plastic. De stof is vegan, maar eigenlijk niet duurzaam. Enerzijds omdat het gemaakt wordt van fossiele brandstoffen en anderzijds omdat er bij het wassen microplastics vrijkomen.
Polyester & nylon
Net zoals acryl zijn polyester en nylon synthetische (plastic) stoffen. Ze zijn vegan, maar helaas niet zo duurzaam.
Lyocell/ tencel
Met z’n zachte, soepele textuur mogen we zeker lyocell niet vergeten. Het is een natuurlijke stof op basis van houtpulp vezels en ademt goed. Ideaal dus voor tijdens een warme zomer.
Deze stoffen en materialen zijn niet vegan
- – bont (dierenhuid met lang haar)
- – leder of suède (dierenhuid met kort haar)
- – wol (soms ook aangeduid als vilt, kasjmier, mohair, angora…) wordt vaak op een heel agressieve manier verwijderd. De mulesing techniek is de meest dieronvriendelijke waarbij de huid mee weggesneden wordt van de schapen.
- – zijde (wordt afgescheiden door de zijderups om een cocon te weven)
- – dons, veren (wordt geplukt van vnl. ganzen en gebruikt als vulling voor jassen)
- – bijenwas (wordt gebruikt om jassen waterdicht te maken)
Tip: Dit logo wordt gebruikt lederen spullen mee aan te duiden. Kijk zowel naar de binnenkant als buitenkant van je schoenen, want zowel je zool als de binnenbekleding krijgt een aparte sticker.
Opgelet voor verdoken niet-vegan materialen
Op je etiket staat meestal enkel de samenstelling van de gebruikte stof vermeld, niet waaruit de opgenaaide elementen bestaan of welke chemische producten er gebruikt werden. Een kledingstuk bevat vaak meer bestanddelen dan enkel stof. Dit zijn enkele voorbeelden:
Vegan lijm
Voor heel wat schoenen wordt lijm gebruikt met dierlijk collageen. Vegan (synthetische) lijm bestaat ook, maar op dit moment is er nog geen apart label om vegan lijm mee aan te duiden. Pas wanneer schoenen het vegan label hebben of wanneer er uitdrukkelijk vermeld staat dat er synthetische lijm gebruikt werd, kan je er dus zeker van zijn dat ze volledig vegan zijn.
Vegan kleurstoffen
Kleurstoffen en zeefdrukprints zijn niet altijd vegan. Sommige kleurstoffen worden bekomen op basis van insecten zoals kevers. Bij zeefdruk (wanneer de print als een laagje bovenop de stof wordt aangebracht) wordt soms gelatine gebruikt om de print op je t-shirt of kledingstuk te drukken.
Knopen en accessoires
Sommige knopen worden gemaakt uit snavels, hoeven, hoorns of parelmoer (de parels van oesters). Ook het etiket achteraan op je jeans wordt bij verschillende merken in leder voorzien. Steeds meer jeansmerken kiezen voor vegan alternatieven voor de lederen patch zoals Nudie Jeans, Kuyichi, MUD Jeans, Monki, HNST jeans, Boyish…
Vegan labels
Als je echt zeker wil zijn dat een kledingstuk vegan is, kan je contact opnemen met het merk of op zoek gaan naar vegan trademarks of labels.
Vegan Trademark van The Vegan Society
Dit is wellicht het meest gekende en erkende vegan label ter wereld dat zowel voor fashion, cosmetica, schoonmaakproducten als voeding gebruikt wordt. BE Vegan is het aanspreekpunt voor dit trademark in België.
PETA-Approved Vegan
Kledij, tassen en schoenen die door Peta goedgekeurd werden. Deze spullen zijn zonder twijfel 100% vegan.
Is vegan ook duurzaam?
Jammer genoeg zijn vegan kledij en duurzame kledij niet altijd synoniemen. Sommige vegan producten, zoals handtassen en schoenen, zijn immers gemaakt van plastic. Onrechtstreeks kunnen die spullen voor heel wat dierenleed zorgen, bijvoorbeeld doordat er microplastics in het zeewater terechtkomen als je je kleren wast. De laatste jaren zijn er echter steeds meer duurzame en vegan alternatieven voor leer, zoals appelleer of ananasleer. En ook voor de milieu-impact van kleding bestaan verschillende certificaten zoals het GOTS of Global Organic Textile Standard label. Dit wordt niet uitsluitend voor vegan textiel gebruikt, maar garandeert een ecologisch ontwikkelingsproces (zonder pesticiden en synthetische meststoffen) en eerlijke arbeidsomstandigheden.
Heb je zin gekregen om te shoppen? Bekijk dan zeker onze lijst met vegan kledingwinkels.