Vegan alternatieven voor leder

Vegan boomt als nooit tevoren. De afgelopen jaren kwamen er niet alleen onnoembaar vele nieuwe vegan voedingsproducten op de markt, maar ook de modewereld stond niet stil. Met name voor leder van dierenhuiden doken heel wat duurzame en fashionable alternatieven op. Schoenen van ananasleder, handtassen van kurk, je vindt het tegenwoordig allemaal. Hoog tijd dus voor een overzicht. 

vegan schoenwinkel

Waar knelt het lederen schoentje?

Om de wereldwijde vraag naar leder op te vangen, zijn er jaarlijks meer dan 1 miljard dierenhuiden nodig en dat terwijl er wel degelijk goede alternatieven zijn.  Bovendien is over de herkomst van het leder vaak heel weinig bekend. Het label op de schoen bevat informatie over de laatste productiestappen van de schoen, maar zegt niks over de herkomst van het leder. 80% van het leder is afkomstig uit lageloonlanden en opkomende landen. De arbeiders werken in erbarmelijke omstandigheden aan een heel laag loon. Bij het looiproces en de lederbewerking worden bovendien ook giftige stoffen zoals chroom gebruikt. Dit is niet alleen gevaarlijk voor de arbeiders die vaak zonder bescherming met deze giftige stoffen in aanraking komen, maar ook voor het milieu omdat deze chemische stoffen ook in het grondwater terechtkomen.

De alternatieven

Waar het aanbod aan vegan alternatieven zich vroeger vaak beperkte tot synthetische stoffen of textiel, zijn er momenteel al heel wat nieuwe, duurzame alternatieven op de markt die de look & feel van leder perfect imiteren. 

KURK

In Portugal wordt kurk al langer gebruikt om bijvoorbeeld handtassen of portemonnees te maken. En terecht, kurk is niet alleen een sterk ademend materiaal maar het is ook waterdicht en houdt warm. Dat kurk helemaal niet saai hoeft te zijn bewijzen de mooie items van IIWII Cork en Captain Cork.

PINATEX

Leder gemaakt van ananas. Het was Dr Carmen Hijosa die voor het eerst leder maakte uit ananasvezels. Het ananasleer kreeg de naam Piñatex. Het gaat om leder dat wordt gemaakt van ananasbladeren. Piñatex is niet alleen diervriendelijk, maar omdat het om een bijproduct van de ananasoogst gaat, zijn voor de productie ervan geen extra land, water, mest of bestrijdingsmiddelen nodig. Het bekende vegan schoenmerk Nae gebruikt dit nieuwe materiaal al voor verschillende modellen. De Australische producent met de toepasselijke naam Time IV Change maakt dan weer horlogebandjes van het materiaal. 

APPELLEDER

Je zou het op het eerste zicht niet denken maar ook appels kunnen tot leder verwerkt worden. Het project APPEAL dat gesteund wordt door BE Vegan is een driejarig onderzoeksproces dat uitzoekt hoe de Belgische appel- en peeroverschotten tot plantaardig leder herwerkt kunnen worden. België is niet alleen, ook het Italiaanse Frumat en het Deense The Apple Girl maken leder van appels. Het Belgische merk Komrads bracht de eerste sneakers uit appelleer op de markt.

OOK NOG

Naarmate steeds meer consumenten hun lederproducten willen inruilen voor duurzamere alternatieven, wordt ook steeds meer onderzoek gedaan naar deze laatste. Er lopen momenteel projecten om leder te maken uit druiven, kombucha-scoby’s, algen… Wij zijn in elk geval ontzettend benieuwd naar deze (r)evolutie.

Wil jij weten waar je schoenen van ananasleer of portemonnees van kurk kan kopen? Bekijk dan ons overzicht van vegan merken en shops!