, , ,

Vegan Leuven: hotspotguide

Leuven is niet alleen een kleine, gezellige studentenstad, maar ook een vegan paradijs! Je vindt er heel wat volledig vegan eetadresjes alsook restaurants met lekkere plantaardige opties. Ook voor wie op zoek is naar duurzame en ethisch verantwoorde kleding heeft Leuven wat te bieden. Hieronder volgt een overzicht van de hotspots van vegan Leuven.

Loving Hut Veganerie

Voor vegan fastfood moet je bij Loving Hut Veganerie zijn, gelegen op het Rector De Somerplein. Dat Loving Hut ontzettend populair is, lieten jullie ons weten door veelvuldig voor hen te stemmen bij de Belgian Vegan Awards. Deze winnaar van de Belgian Vegan Award voor Beste Restaurant 2017  serveert verschillende burgers met frietjes en een aantal snacks zoals vegan bitterballen en calamares. Ook hun taarten en ijsjes zijn het proeven waard! Je kan er tevens terecht om edelgist, kaas, vleesvervangers, koekjes… te kopen

Life Bar

Life Bar in de Parijsstraat is de ideale ontbijt- en lunchplek in Leuven. Bananenbrood, smoothies, buddha bowls… alles is er plantaardig, lekker én gezond! De meeste producten zijn bovendien biologisch en vrij van geraffineerde suikers.

T&Ko

Nieuw in de Tiensestraat is T&Ko. In dit gezellige theehuisje kan je terecht voor ontbijt en lunch, maar je kan er ook genieten van een “koffiekrans” of een “theeklets” met vers gebak. Zin in iets speciaals? Reserveer dan zeker de ‘high tea’ en geniet met vrienden van scones met lemon curd, jam en sojaroom. De producten die ze gebruiken zijn volledig plantaardig en zo veel mogelijk biologisch.

Greenway

De Greenway is gelegen in de Parijsstraat en is recent volledig vegan geworden. Je kan er burgers, wraps en slaatjes eten.

Tip: Greenway is volledig cashloos, dus breng je bankkaart mee!

Noordoever
Noordoever werkt met biologische, lokale, verse en gezonde ingrediënten. Je vult er je bord aan het buffet, waar je een ruime keuze hebt, en betaalt per gram. Sinds enige tijd is het buffet volledig vegan, slechts enkele desserts zijn dat nog niet. Je vindt er ook een winkelhoek met duurzame en fairtradeproducten.

Alfalfa

De Alfalfa een falafelbar die, op een optie met grillkaas na, volledig vegan is. Hier vind je de beste falafel van Leuven, en bovendien hebben ze er ook lekkere hummus en baba ganoush.

Het Strand

Als je een filmbezoek graag combineert met een etentje, moet je bij Het Strand zijn. Deze gezellige plek bevindt zich boven Cinema ZED in de Tiensestraat. Je kan er genieten van de vele vegan opties op het menu.

Mykene

Voor als het eens wat meer mag zijn! Mykene is een mooi restaurant in de Muntstraat met enkele vegan opties op de kaart, zoals een lekkere sushiburger en een plantaardige paëlla. Ze werken er met verse, seizoensgebonden en meestal biologische ingrediënten en gebruiken geen geraffineerde suikers.

 

Otomat

Ook in Leuven is er een vestiging van Otomat,  met twee lekkere en gezonde vegan pizza opties!

 

Bakkerij Vleugels

Op vijf minuten van het station, op de Diestsevest, ligt Bakkerij Vleugels. Al hun broden zijn geschikt voor veganisten en ze hebben een vijftal belegde broodjes om mee te nemen. Wat dacht je van een broodje hummus met gegrilde groentjes of een broodje met vegan pesto?

 

Grand Café Industrie

Grand Café Industrie is gelegen op het Martelarenplein aan het station en heeft enkele vegan opties op de kaart.

 

House of Lalibela

House of Lalibela is een Ethiopisch restaurant met verschillende vegan opties. Maak er kennis met injera en de kruidige Ethiopische gerechten. Eten met je handen hoort erbij!

 

Lasagnerie Loven

Bij Lasagnerie Loven kun je een heerlijke vegan lasagne met gegrilde groenten krijgen!

 

Content

Content is een verpakkingsvrije voedingswinkel met veel lokale producten. Je vindt er ook tofu en seitan. De winkel ligt dicht bij de ring in de Tiensestraat, maar ze hebben ook een locatie in de Smidse, de overdekte markt in de Sluisstraat.

Tip: Elke laatste donderdag van de maand is het er “dag van de lege portemonnee”.

 

Biowinkels

Bij Origin’o, Biotoop, Moedertje Natuur en BioPlanet vind je heel wat vegan voedingswaren zoals edelgistvlokken, kaas, veganaise, notenpasta’s en koekjes, maar ook cosmetica.

 

Think Twice

Op zoek naar duurzame kleding? Dicht bij het station ligt Think Twice, een vintage tweedehandswinkel. De collectie wordt om de zes weken vernieuwd en regelmatig zijn er kortingsdagen.

Eco & Fair Fashion

Nog enkele leuke adresjes zijn Hempmade, Harvest Club en Anders Getint. Hier vind je ecologische en ethisch verantwoorde kleding en vegan schoenen.

Buiten het centrum

Ook buiten het centrum van Leuven zijn er nog enkele fijne vegan zaken te ontdekken:

 

Naduah

Naduah verkoopt lekker vegan ijs, gebak en pannenkoeken vanuit haar foodtruck. Elke woensdag- en vrijdagavond staat ze in Boutersem. Verder is ze soms op andere dagen open en kun je haar op diverse festivals en markten vinden.

‘T Kraaienest

Iets verder dan Leuven, in Houwaart, houdt seitanmakerij ‘t Kraaienest regelmatig eetavonden. Volledig vegan, volgens de seizoenen en helemaal biologisch. Als je nog op zoek bent naar een cateraar, kun je ook bij hen terecht.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *