Zomers dessertje: waterijsjes van komkommer en rabarber

Zin in een licht en verfrissend dessertje na een uitgebreide barbecue? Dan zijn deze vegan waterijsjes een schot in de roos! Komkommer en rabarber is een erg lekkere combinatie. Zoek felrode rabarberstengels om een mooi kleurencontrast te creëren. 

5 from 1 vote

Zomers dessertje: waterijsjes van komkommer en rabarber

Waterijsjes smaken nog zo veel lekkerder als je ze zelf maakt! Ontdek de heerlijke combinatie van rabarber en komkommer.
Soort gerecht: Dessert, Snack
Totaal: 1 hour
Porties: 12 ijsjes

Ingrediënten

  • 500 g rabarber, 4 à 6 stengels
  • 1 vanillestokje
  • 180 - 240 g kristalsuiker
  • Sap van ½ à 1 limoen
  • 3 komkommers

Bereiding

  • Verwijder de harde uiteinden van de rabarber. Snijd de stengels in stukken van zo’n 2 centimeter. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit.
  • Doe zowel het stokje als het merg in een steelpan met 250 milliliter water en breng met de rabarber en 100 gram suiker aan de kook. Het water komt ongeveer tot de helft van de rabarber. Zet het vuur laag en laat 20 minuten pruttelen. Laat afkoelen.
  • Zet een fijne zeef op een kom en wrijf zo veel mogelijk vocht uit de rabarber. Voeg het sap van ½ limoen toe aan de rabarbersiroop en schenk met behulp van een trechter in een halveliterfles. Vul aan met water totdat de fles vol is. Schud goed en proef de siroop. Buiten het seizoen wil rabarber wel eens zijn eigen zuurtje missen en doet een extra kneep limoen wonderen. Zet de siroop in de ijskast.
  • Rasp de komkommers (ongeschild) met de grove gaatjes van een blokrasp. Gebruik liever geen keukenmachine of blender, want als het sap warm wordt, gaat de felgroene kleur verloren. Doe de komkommerrasp in een kaasdoek of dunne theedoek, draai die dicht en knijp er boven een kom zo veel mogelijk vocht uit. Dit levert, afhankelijk van de grootte van de komkommers en je spierballen, 400 tot 700 milliliter komkommersap op. Voeg voor elke 100 milliliter sap 20 gram suiker toe en schenk ik een afsluitbare fles of weckpot. Schud een aantal keer goed totdat de suiker is opgelost.
  • Voor het maken van de waterijsjes vallen geen sluitende instructies te geven omdat er veel verschillende waterijsvormpjes in omloop zijn. Kennis of vaardigheid zijn niet vereist, wel geduld: laat om en om laagjes van beide siropen bevriezen en steek er bijtijds een stokje in. Bedenk: hoe minder laagjes, hoe sneller je ijsjes klaar zijn.

Extra informatie

Recept en foto uit TLV Vegan. Land zonder melk en honing. Jigal Krant. Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Probeer ook: