,

Hot Cross Buns

 

Hot cross buns zijn kruidige rozijnenbroodjes die in heel wat Engelstalige landen gegeten worden op Goede Vrijdag. Rond Pasen zie je ze steevast verschijnen op Amerikaanse en Britse blogs. Maar het zijn vooral ontzettend lekkere zoete broodjes waarmee je echt kan uitpakken op een brunch bijvoorbeeld.

 

 

Hot Cross Buns

Blaas op jouw volgende brunch iedereen omver met deze heerlijke zoete broodjes.
Soort gerecht: Ontbijt
Keuken: Amerikaans
Voorbereiding: 40 minutes
Om te rijzen:: 1 hour 50 minutes
Totaal: 2 hours 30 minutes
Porties: 12 broodjes

Ingrediënten

  • 300 ml sojamelk, ongezoet, op kamertemperatuur
  • 11 g droge gist
  • 1 el suiker
  • 70 g bruine suiker
  • 550 g witte bloem
  • ¾ tl zout
  • 2 tl kaneel of speculooskruiden
  • snuifje nootmuskaat
  • zeste van 1 sinaasappel
  • 4 el zonnebloemolie
  • 1 tl citroensap of appelazijn
  • 100 g rozijnen

Suikermengsel

  • 6 el bloemsuiker
  • 2 à 3 tl water

Bereiding

  • Roer de gist en suiker door de sojamelk en laat 10 minuten staan.
  • Zeef de bloem in een grote kom. Voeg de bruine suiker, specerijen, sinaasappelzeste en zout toe.
  • Giet het gistmengsel samen met de olie en het citroensap bij de bloem. Meng door elkaar tot het een deeg vormt.
  • Kneed het deeg 5 à 10 minuten op een met bloem bestoven aanrecht.
  • Leg de deegbal terug in de kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat een uur rijzen.
  • Kneed het deeg opnieuw en voeg de laatste minuut de rozijnen toe.
  • Druk het deeg plat en verdeel het in twaalf broodjes.
  • Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg er een vochtige theedoek over en laat 40 à 50 minuten rijzen.
  • Haal de theedoek weg en maak met een scherp mes een niet te diep (+/- 30mm) kruis. Zet de rozijnenbroodjes ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 215°C.
  • Als de broodjes licht zijn afgekoeld, vul je elk gemaakt kruis met het suikermengsel.

Extra informatie

Recept en foto’s van De Groene Keuken
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *