Is het vegan? Onze tips om vegan producten te vinden in de supermarkt.
Als startende vegan is de eerste zoektocht in de supermarkt soms overweldigend. Vaak gebruiken we producten al zo lang dat we ons niet meer bewust zijn van de ingrediënten die erin zitten. Laat je daardoor zeker niet ontmoedigen, na verloop van tijd zal je steeds meer producten zonder nadenken uit de rekken kunnen nemen. Bovendien kan elk nadeel ook als een voordeel beschouwd worden. Als vegan heb je ongetwijfeld een beter inzicht in wat je allemaal gebruikt en eet. Om het je gemakkelijker te maken, delen we in deze blog enkele tips om vegan producten in de supermarkt sneller te herkennen.
Wanneer is een product vegan?
We spreken van een veganistisch product wanneer in geen enkele stap van het productieproces dieren of dierlijke ingrediënten ingezet worden. Dit betekent dat vegan producten geen dierlijke ingrediënten zoals vlees, vis, melk, ei of honing bevatten en er geen dierlijke hulpmiddelen gebruikt worden. Het eindproduct en de afzonderlijke ingrediënten zijn ook niet getest zijn op dieren. Lees meer over veganisme.
Hoe kan je vegan producten herkennen in de supermarkt?
Vegan zit in de lift. Het aanbod aan vegan mayonaise, kaas en zelfs kant-en-klare gerechten groeit elke dag. Steeds meer producenten kiezen er dan ook voor om duidelijk zichtbaar te maken dat hun product vegan is. Keurmerken van internationaal erkende organisaties maken het voor producent en consument nog gemakkelijker. Wanneer niet meteen duidelijk zichtbaar is of een product vegan is, kan je vervolgens de verpakking van dichterbij bestuderen.
Stap 1: werk met een boodschappenlijst
Een goede voorbereiding is het halve werk. Wist je dat we voor onze Try Vegan-campagne handige supermarktlijstjes opgesteld hebben? In deze lijsten vind je alternatieven voor melk, yoghurt, kaas en veel meer. Gebruik ze bij het opstellen van je boodschappenlijst zodat je snel kan zien welke producten je kan vinden in de winkel.
Stap 2: ga op zoek naar een vegan label
In de winkel kan je op zoek gaan naar producten die een vegan keurmerk dragen. Op die manier hoef je zelf geen ingrediënten na te kijken. In deze blog leggen we uit welke de meest bekende keurmerken zijn en waar je op kan letten.
Stap 3: zoek naar andere aanwijzingen op de verpakking
Ook wanneer het product nog niet gecertificeerd werd door een erkende organisatie, kunnen er duidelijke aanwijzingen zijn dat het om een vegan product gaat. Zo kan de producent de woorden ‘vegan’, ‘geschikt voor veganisten’ of een andere claim op de verpakking geplaatst hebben. Let wel op voor de verschillen tussen veggie, vega en vegan.
Stap 4: de ingrediëntenlijst scannen
Wanneer bovenstaande stappen geen duidelijkheid kunnen scheppen, kan je overgaan tot het nalezen van de ingrediëntenlijst. Met volgende tips win je tijd bij het lezen van de ingrediënten:
- – Allergenen: sinds enkele jaren zijn producenten verplicht om allergenen in de ingrediëntenlijst te doen opvallen. Allergenen zijn daarom vet of cursief gedrukt. Vaak gaat het om dierlijke producten zoals melk of ei. Wanneer je deze allergenen ziet, hoef je dus niet meer verder te kijken. Het is ook een handige manier om afgeleiden van melk te ontcijferen. Melkpoeder, weipoeder en melkeiwit of caseïne zijn allemaal afkomstig van melkproducten en worden dan ook als allergenen aangeduid. Een uitzondering op het ontwijken van deze allergenen zijn mogelijke ‘sporen van’. De vermelding ‘kan sporen van’ bevatten, wijst enkel op een risico voor kruisbesmetting omdat in dezelfde fabriek ook allergenen verwerkt worden. Dit betekent echter niet dat het allergeen aanwezig is in het voedingsmiddel, de kans is zelfs heel klein.
- – E-nummers: additieven kunnen zowel met hun volledige benaming als met een E-nummer aangeduid worden. In het laatste geval is het soms niet eenvoudig te zeggen of het vegan is. Je kan deze lijst van vegan E-nummers opslaan in jouw favorieten en gebruiken bij twijfel.
- – Samengestelde ingrediënten: soms bestaat een ingrediënt uit meerdere subcomponenten. Een producent is verplicht om de afzonderlijke ingrediënten te vermelden, behalve wanneer de samengestelde ingrediënten minder dan 2% van het eindproduct uitmaken. Concreet betekent dit dat je bij aroma’s soms niet altijd kan achterhalen wat de bestanddelen zijn. In dat geval kan je best de producent contacteren en vragen naar meer info.
- – Bekijk ook de veelgestelde vragen over ingrediënten verder in deze blog.
Stap 5: de producent contacteren
In uitzonderlijke gevallen kan ook de ingrediëntenlijst geen uitsluitsel geven. In dat geval neem je best contact op met de klantendienst. Hiermee laat je de producent ook weten dat je interesse hebt in vegan producten.
Veelgestelde vragen
Een woord is niet altijd wat het lijkt en het ene ingrediënt is al duidelijker dan het andere. Hieronder benoemen we enkele instinkers die verwarring kunnen zaaien.
Is melkzuur vegan?
In tegenstelling tot wat je zou denken bij het woord ‘melk’ is melkzuur wel degelijk vegan. Melkzuur ontstaat door gisting en komt voor in onder andere zuurkool en plantaardige yoghurt. Een ander woord voor melkzuur is lactaat.
Is vitamine D vegan?
Vitamine D kan zowel van plantaardige als van dierlijke oorsprong zijn. Aan sommige producten zoals cornflakes, margarine of fruitsap wordt vitamine D toegevoegd. Vitamine D3 is vaak afkomstig van schapenwolvet en dus niet vegan. Vitamine D3 kan echter ook uit korstmos gewonnen worden. Vitamine D2 is meestal plantaardig. Lees meer over vitamine D.
Is eiwit altijd gemaakt van kippeneieren?
De term eiwit heeft een dubbele betekenis. Enerzijds is eiwit een voedingsstof en in die betekenis is eiwit gewoon een synoniem van proteïne. Anderzijds kan eiwit ook het wit van een kippenei zijn. Check dus goed waar je de term eiwit op de verpakking vindt. Staat ‘eiwit’ in de tabel met voedingswaarden, dan kan je het gewoon als proteïne interpreteren en wordt hier geen ingrediënt mee aangeduid. Staat het in de ingrediëntenlijst dan wordt de oorsprong er steeds bij vermeld bv. kippeneiwit of soja-eiwit. Eieren zijn bovendien ook allergenen en zullen daarom steeds opvallend gemarkeerd worden in de ingrediëntenlijst.
Zijn lactosevrije producten ook altijd vrij van melk?
Helaas niet. Lactose is een vorm van suiker die van nature in melk en melkproducten aanwezig is. Om lactosevrije melkproducten te maken, wordt lactase toegevoegd. Dit is een enzym dat helpt om de lactose af te breken. Het product zelf is dan echter nog steeds op basis van dierlijke melk gemaakt, denk maar aan lactosevrije kaas of yoghurt op basis van koemelk. Alle vegan producten zijn lactosevrij, maar omgekeerd kan je dus niet zeggen dat lactosevrije producten altijd vegan zijn.
Waarom spreekt men soms over vegan wijnen?
Om te voorkomen dat sommige dranken zoals wijn, bier of vruchtensappen troebel zijn, worden deze geklaard. Daarbij worden soms dierlijke hulpstoffen gebruikt zoals caseïne, gelatine of vislijm. Omdat deze hulpmiddelen technisch gezien geen ingrediënten zijn, moeten ze ook niet op de verpakking vermeld worden. Wanneer er een vegan keurmerk op de wijn staat, mag je er zeker van zijn dat er geen dierlijke hulpmiddelen gebruikt werden. Op de website Barnivore en met de app Vege tipple kan je bovendien van heel veel dranken opzoeken of ze vegan zijn. De meeste Belgische bieren zijn vegan.
Wat met plantaardig of plant based?
Sommige producenten of zelfs supermarkten gebruiken het woord ‘plantaardig’ of ‘plant based’ in het Engels. Deze term betekent dat het product op ‘plantenbasis’ is samengesteld maar sluit niet uit dat er nog dierlijke ingrediënten in zitten. Een voorbeeld is de ‘Plant Based!’ productlijn van Delhaize. Plant based is dus géén synoniem voor vegan. Bekijk voor de zekerheid de ingrediëntenlijst of zoek naar het woord ‘vegan’ op de verpakking.
Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.