Vegan sticky toffee pudding met zelfgemaakt ijs
Deze sticky toffee pudding is een winters dessert om mee op te warmen. De decadente pudding krijgt z’n volle smaken door de dadels en een toets van rozemarijn. In combinatie met het zelfgemaakte vegan ijs krijg je de perfecte afsluiter van je feestmaal!
Vegan sticky toffee pudding met zelfgemaakt ijs
Een warm, winters én vegan dessert met een toets van rozemarijn en heerlijk zelfgemaakt ijs!
Soort gerecht: Dessert
Porties: 4 personen
Materiaal
- Handmixer of staande mixer
- Diepvriesbakje
- Ovenschaal Ø ca. 20 cm
Ingrediënten
- 75 g havermout, gemalen, of havermeel
- 75 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl gedroogde rozemarijn
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 snuifje Zout
- 100 g keukenstroop
- 100 g dadelstroop, plus extra om erbij te serveren
- 60 g echte bruine basterdsuiker
- 75 g plantaardige bakboter, plus extra om mee in te vetten
- 75 g dadels, ontpit en in stukjes
- 125 ml havermelk
- Een aantal schijfjes sinaasappel
Voor het ijs:
- 250 ml plantaardige opklopbare slagroom, (bv. Alpro)
- Kneepje citroensap
- 325 g gecondenseerde kokosmelk
- 1 vanillestokje, het merg
Bereiding
- Begin een dag van tevoren met het maken van het ijs voor bij de pudding. Doe de slagroom in een mengkom van een mixer en voeg een kneepje citroensap toe. Mix tot zo stijf mogelijke pieken. Spatel de gecondenseerde kokosmelk en het vanillemerg zo luchtig mogelijk erdoor. Schep het mengsel in een diepvriesbakje en laat helemaal bevriezen. Door de vetten, suikers en luchtigheid in het ijsmengsel zul je geen harde kristallen krijgen, dus je hoeft dit ijs niet tussentijds door te roeren.
- Verwarm voor de pudding de oven voor tot 170 °C. Vet een ovenschaal in met wat plantaardige bakboter.
- Meng het havermeel met de bloem, het bakpoeder, de rozemarijn, vanillesuiker en het zout in een grote kom. Verwarm de keukenstroop, dadelstroop, basterdsuiker en plantaardige bakboter zachtjes in een pan tot de boter en suiker wegsmelten. Voeg de dadels toe en verwarm kort even mee, tot ze zacht worden. Draai het vuur uit en voeg de havermelk toe.
- Meng het natte mengsel door het droge mengsel en schenk meteen over in de ovenschaal. Zet de schaal in de oven en bak in ca. 40 minuten gaar.
- Serveer elke portie sticky toffee pudding met een bolletje ijs, een schijfje sinaasappel en een scheutje dadelstroop.
Extra informatie
Recept en foto uit Very Merry Vegan December van Maartje Borst. Uitgeverij: Kosmos


Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan