Vegan quiche met glutenvrije bodem
Wie houdt er niet van quiche? En het voordeel van deze quiche is dat hij volledig vegan, maar ook glutenvrij is! De bodem is namelijk gemaakt van havermout, amandelen en boekweitmeel, en de vulling is op basis van tofu. Het kost misschien even wat werk, maar het resultaat is verbluffend!
Vegan quiche met glutenvrije bodem
Deze quiche is volledig vegan maar ook glutenvrij. De vulling is op basis van tofu, de bodem is gemaakt van havermout, amandelen en boekweitmeel. En het resultaat is verbluffend lekker!
Soort gerecht: Hoofdgerecht, Lunch
Porties: 1 quiche
Ingrediënten
Voor de bodem
- 100 g havermeel
- 75 g amandelmeel
- 30 g boekweitmeel
- 3 el kokosolie, zacht, maar niet gesmolten
- 3 el tahin
- 1/2 tl zout
- 1 tl tijm, gedroogd
Voor de vulling
- 400 g tofu
- 500 g pompoen, in blokjes
- 150 g kastanjechampignons, in schijfjes
- 1 ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, in kleine stukjes
- 1 tl tijm, gedroogd
- 1 el sojasaus
- 2 el havermelk
- 3 el olijfolie
- 1 tl kaneel
- peper en zout, naar smaak
Voor de toppings
- handvol granaatappelpitjes
- worteltjes, geroosterd
- peterselie, vers
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180° C en leg wat bakpapier op een ovenplaat. Verdeel de pompoenblokjes over de plaat en besprenkel met wat olijfolie, peper en zout. Bak de pompoenblokjes ongeveer 20 minuten, tot ze zacht zijn.
- Maak ondertussen de bodem van de quiche: Doe de havermeel, amandelmeel en boekweitmeel in een grote kom en mix het door elkaar. Voeg de gedroogde tijm en een snuifje zout toe.
- Voeg nu de kokosolie, tahin en eventueel 4 el koud water toe. Mix alles goed door elkaar met je handen, tot je een stevig deeg overhoudt. Voeg eventueel extra water toe als dat nodig is.
- Neem een springvorm of, als je geen springvorm hebt, een bakvorm maar vet dan de randen van de bakvorm in met kokosolie zodat je de quiche er makkelijk uit kunt halen. Verdeel vervolgens het deeg over de bodem en de randen. Druk het goed aan met je vingers en prik wat gaatjes in de bodem.
- Zet de taartvorm in de oven en bak de bodem ongeveer 10 minuten. Haal de taartvorm uit de oven en zet even opzij.
- Verhit wat olie in een koekenpan en bak hierin de ui en knoflook met wat gedroogde tijm en zwarte peper, tot de ui glazig is. Zet het vuur daarna uit en doe de ui en knoflook in een keukenmachine. Doe nu de tofu, havermelk, sojasaus en kaneel erbij en mix alles tot een dik en romig mengsel.
- Verhit weer wat olie in de koekenpan en bak hierin de kastanjechampignons met wat zout en peper. Bak de champignons tot ze zacht zijn.
- Doe het tofumengsel in een grote kom en doe hier de geroosterde pompoenblokjes en champignons bij. Roer alles goed door elkaar tot het een geheel is.
- Verdeel de vulling over de bodem van de quiche. Zet de taartvorm weer in de oven en bak de quiche voor ongeveer 40 minuten, tot de vulling gaar is. Je kunt dit controleren door met een vork of satéprikker in de vulling te prikken. Komt de vork of satéprikker er droog uit? Dan is de quiche gaar!
- Haal de taartvorm uit de oven en laat 5-10 minuten afkoelen. Bak eventueel, in de tussentijd, wat kleine wortels of extra champignons. Dit is volledig optioneel. Garneer de quiche met wat granaatappelpitjes en/of peterselie. Eet smakelijk!
Extra informatie
Recept en foto van Lenna Omrani.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!