Vegan crème brûlée met gekarameliseerde ananas

Crème brûlée is de perfecte afsluiter van elk etentje. Een crème brûlée ziet er indrukwekkend uit, maar is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om te maken en je maakt er net zo gemakkelijk een vegan dessert van. Het romige puddinglaagje wordt gemaakt met haverroom en amandelmelk.

Vegan dessert
Vegan dessert
5 from 1 vote

Vegan crème brûlée met gekarameliseerde ananas

Crème brûlée is verrassend gemakkelijk om te toveren tot een vegan dessert. Je vervangt enkel de melk door een plantaardige variant. Wist je dat vanillepudding poeder meestal vegan is?
Soort gerecht: Dessert
Voorbereiding: 30 minutes
Wachttijd: 2 hours
Totaal: 2 hours 30 minutes
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 250 ml haverroom
  • 1 vanillestokje, het merg (bewaar de peul)
  • 1 el vegan puddingpoeder, bv. Imperial
  • 2 tl maïzena
  • 100 ml amandelmelk
  • 1 snuf zout
  • 2 tl kristalsuiker, + 3 el extra voor het suikerlaagje
  • 4 el bruine basterdsuiker
  • 3 ananasschijven, uit blik, uitgelekt
  • 2 el amandelschilfers, geroosterd, ter garnering

Bereiding

  • Verwarm de haverroom samen met het vanillemerg en de peul in een steelpannetje op laag vuur.
  • Meng het puddingpoeder en de maïzena met 2 eetlepels van de amandelmelk en meng door met een garde tot het egaal is. Mix er nu de rest van de amandelmelk door.
  • Voeg het amandelmelkmengsel met het zout en 2 theelepels kristalsuiker toe aan de steelpan. Vis de vanillepeul eruit. Verhoog het vuur tot middelhoog en roer het geheel door tot de suiker is opgelost en de crème is ingedikt. Verdeel over 1 grote, of meerdere kleine schaaltjes en laat 2 uur afkoelen op het aanrecht.
  • Dep de ananas na het uitlekken goed droog met een schone theedoek of keukenpapier. Verhit een kleine koekenpan en strooi de basterdsuiker over de bodem. Zodra de suiker begint te borrelen, leg je de ananasschijven in de pan. Beweeg ze voorzichtig en draai de schijven na 1 minuut om. Karamelliseer ze nog 1 minuut in de basterdsuiker. Haal ze uit de pan en laat ze op een bord of stukje bakpapier enigszins afkoelen.
  • Strooi vlak voor serveren de extra kristalsuiker in een egale laag over de crème. Gebruik een gasbrandertje om dat mooie, knapperige brûléelaagje te krijgen. Of zet de schaaltjes een paar minuten in de oven over de grill. Serveer direct, garneer met de gekarameliseerde ananas en het amandelschaafsel.

Extra informatie

Recept en foto’s uit Vegan Summer van Milou Van Der Will. Verschenen bij Uitgeverij Good Cook.
Vegan Summer Kookboek
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan

Bekijk ook: